Kirúgták az iskolaigazgatót, aki nem hívta meg a csángó gyermekeket a román nemzeti ünnepre

2022. december 01. 19:27

„Mindannyian románok vagyunk, és mindannyiunknak tisztelnünk kell december elsejét, Románia nemzeti ünnepét” közölte a tanfelügyelőség.

2022. december 01. 19:27
null

A Bákó megyei Tanfelügyelőség azonnali hatállyal leváltotta Parjol község általános iskolájának igazgatóját a pusztinai csángó gyermekek hátrányos megkülönböztetése miatt – írta csütörtökön Ziaruldebacau.ro Bákó megyei hírportál a tanfelügyelőség közleményét idézve.

A portál híre szerint a Parjol községhez tartozó falvak iskolái a román nemzeti ünnep közös megünneplését tervezték a tanerők whatsapp-csoportjában, amikor

az iskolaigazgató közölte: a pusztinaiakat nem kell meghívni a december elsejei ünnepre, mert azok magyarok,

és március 15-én ünnepelnek. (Az igazgatónő – vélhetően tévedésből – március 14-ét írt.) Majd azt is hozzátette: „az anyjuk keresztje!”.    

A tanárok csevegéséről készült képernyőmentést a tanárok egyike eljuttatta a tanfelügyelőségnek, mely azonnal kivizsgálta az ügyet. Megállapította, hogy pusztinai iskola „többségükben magyar nemzetiségű tanulóit” nem hívták meg a nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségre,

az igazgatónő pedig elismerte, hogy ő írta a sértő üzenetet.    

A tanfelügyelőség a portálnak eljuttatott közleményében tudatta: „Az incidens súlyosságára való tekintettel, figyelembe véve, hogy a nyilvánvalóan diszkriminatív megnyilvánulás megengedhetetlen különösen az iskolai közegben, és legfőképpen egy intézményvezető részéről, a Bákó Megyei Tanfelügyelőség Igazgatótanácsa 2022 november 29-én felmentette a tisztségéből a Parjol községi iskola igazgatóját”

A tanfelügyelőség egyben azt is közölte, hogy elutasít minden olyan felelőtlen megnyilvánulást, amely mesterségesen kelt feszültséget olyan kis közösségekben, ahol különben a kölcsönös tisztelet és megértés szelleme uralkodik. Azt is hozzátette:

Pogár László, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) elnöke az MTI-nek az eset kapcsán elmondta, nem föltétlenül azzal van a baj, hogy a pusztinai gyermekeket nem hívták meg a december elsejei ünnepségre, hanem azzal a tiszteletlen móddal, ahogyan viszonyultak hozzájuk. Úgy vélte: a tanfelügyelőségnek a megkülönböztetést elítélő határozott állásfoglalása intő jel lehet a többi iskola számára is.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kátai Edit

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Welszibard
2022. december 02. 10:46
A december 1-i román nemzeti ünnep a diszkriminatív Gyulafehérvári 1918-as román nagygyűlés emléke. Azért diszkriminatív mert a döntése nem volt konszenzusos, ugyanis a magyar nemzetiségeket meg sem kérdezték abban a városban, ahol többségben voltak a magyarok. Minden elismerésem és tiszteletem azoknak a pusztinai tanároknak és magyar szülőknek, akik 100 év román elnyomatás után is még őrzik magyar anyanyelvüket és kultúrájukat. Ezt gúnyolta ki a román szólással "az anyja keresztje" káromkodás.
merkur
2022. december 02. 09:10
"Mindannyian románok vagyunk, ..." Világ Románjai Egyesüljetek! Éljen DEC. 1., a Nagy Decemberi Nacionalista Összeborulás napja!
Akitlosz
2022. december 01. 22:46
Az egy téveszme, hogy országban mindenki az államalkotó nemzethez tartozik. Így lesznek a cigányokból magyarok, a négerekből franciák, a törökökből németek, az indiaiakból angolok stb. Csak ez nem igaz.
Catherine80
2022. december 01. 22:28
Az lett volna a politikailag korrekt, ha meghívják őket, de nem teszik kötelezővé. Itt technikailag kizárás történt, lehetőséget sem kaptak dönteni. Március 15 helyett pedig az augusztus 20 lett volna a helyes párhuzam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!