Putyin elszigetelt, bizalmatlan, már nem képes felmérni a helyzetet egy amerikai lap szerint

2022. december 25. 12:10

Az orosz elnök bizalmatlan és már alig hallgat valakire – írja a Wall Street Journal.

2022. december 25. 12:10
null

A Wall Street Journal jelentése szerint Vlagyimir Putyin egyes korábbi esetekben már csak „korlátozott mértékben értette a valóságot”, és nem máig tudja fölmérni a valós helyzetet. Azt írják, hogy

a környezete ügyel arra, hogy az elé kerülő hírekben a hangsúly az orosz sikereken legyen.

A lap szerint Putyin meg szeretné leckéztetni az ukránokat.

A patinás amerikai portál négy munkatársa egykori és mostani orosz illetékeseket kérdezett a Putyin körüli helyzetről, köztük olyanokat, akik igencsak közel vannak a tűzhöz. Szerintük Putyin gyors, népszerű és diadalmas ukrajnai háborúra számított. Hónapokig küzdött, hogy megbirkózzon azzal a költséges mocsárral, amivé a háború változott és elszigetelten találta magát egy olyan hatalmi struktúra csúcsán, amelynek célja, hogy megerősítse harcias világnézetét és megvédje őt a lehangoló hírektől.

A nyár folyamán katonai szakértők és fegyvergyártók küldöttségei jöttek ki az elnöki ülésekről, írják, és többen megkérdőjelezték, hogy Putyin megértette-e a harctéren uralkodó valóságot. És bár az orosz elnök azóta mindent megtett, hogy tisztább képet kapjon a háborúról, azt mondják,

A fentiekből fakadó hibák alakították Oroszország ukrajnai invázióját a kezdeti napoktól kezdve, írják, amikor Putyin azt hitte, hogy katonáit virággal fogják fogadni, egészen a legutóbbi „megalázó” visszavonulásig északkeleten és délen. Idővel Putyin annyira óvatossá vált saját parancsnoki struktúrájával szemben, írják, hogy közvetlenül a frontvonalnak adott ki parancsokat. Hangsúlyozzák: Putyin ugyan létrehozott egy külön stábot, amely havonta összegzi neki a fejleményeket, ám mint egy volt magas rangú észt hírszerzési elemző megjegyzi:

hiába volt KGB-s, valószínűleg elfelejtette, hogy annak idején ő maga is hazudott a főnökeinek.

Nyitókép: MTI

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2022. december 25. 22:52
Ó igen,sőt.
nempolitizálok
2022. december 25. 20:34
Egy bevásárlóközpont leégése miért végzetes kár? Van még ott párszáz hasonló.
kaffogó hebrencs
2022. december 25. 19:37
Fúbazdmeg.
DoomGuy
2022. december 25. 17:02
Kedden bukik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!