A HVG szerzője szerint Nagy Pétert és Sztálint követi Putyin, amikor birodalmat épít

2022. december 31. 09:26

Riba István szerint az orosz elnök célja, hogy letérítse az atlantizmus útjáról az európaiakat.

2022. december 31. 09:26
null

Az orosz birodalmi gondolkodás évszázadokat ível át: kezdve a birodalomalapító Nagy Pétertől, és utódaitól a bolsevikokon át, egészen Vlagyimir Putyinig. Csak annyiban tértek el törekvéseik, hogy meddig tolják ki az orosz befolyási övezetet. Nagy Pétert és Sztálint követi Putyin, amikor orosz uralom alá akar hajtani szomszédos népeket – olvasható Riba István írása a HVG oldalán. 

A lap szerzője elemzésében kifejti: az Orosz Birodalmat Nagy Péter alapította 1721-ben, 

Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig folyamatosan erre a momentumra hivatkozik,

amikor az Ukrajna elleni „katonai hadműveletről” értekezik. Kiemeli: pár hete is azt fejtegette, hogy a kelet- és dél-ukrajnai területek annektálásával az Azovi-tengert – amelyet Délkelet-Ukrajna és Délnyugat-Oroszország határol – Oroszország „belső tengerévé” tették. 

 „Dublintól Vlagyivosztokig” érő birodalom

A birodalmi gondolat 1917 után kétfelé ágazott: egyrészt magukévá tették a bolsevikok, akik minden addiginál erősebb és hatalmasabb országot építettek, másrészt az emigrációban kidolgozták az eurázsiai elméletet, amelyből Putyin is sokat merít.

A szerző szerint a Szovjetunió bukása után elkezdődött a gondolkodás az orosz tudósok és politikusok köreiben, hogyan lehetne az egykori globális hatalmat újra feltámasztani, Oroszország Putyin alatti geopolitikájához az ideológiát pedig az eurázsiai eszme szolgáltatta. Riba pedig úgy véli: az orosz elnöknek ehhez le kell téríteni az atlantizmus útjáról az európaiakat.

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Piliscsabai
2022. december 31. 19:19
Magyarország és a többi tagállam aláírta a varsói szerződés megszűnésekor, hogy semleges marad, valahogy mégis NATO tagok lettünk. Vagyis a NATO egyre közelebb került a medvéhez, és mint tudjuk a medve nem játék!!!
5m007h 0p3ra70r
2022. december 31. 17:42
"A szerző szerint a Szovjetunió bukása után elkezdődött a gondolkodás az orosz tudósok és politikusok köreiben, hogyan lehetne az egykori globális hatalmat újra feltámasztani" Mennyi ilyen orosz tudóst nevezett meg pontosan a szerző és ők milyen tudományos eredményekkel büszkélkednek?
nempolitizálok
2022. december 31. 12:54
Inkább Bidé épített volna birodalmat, de az oroszok megakadályozták. Nem várták meg, amíg az amerikaiaknak orosz területek is eszébe jutnak. Amúgy már nehogy épp a HVG-seknek ne jusson eszébe az USA Dél-amerika politikája. Vagy Grenada, Vietnam, stb. Kommunista korukban naponta írták, hogy az Egyesült államok vezetője birodalmat épít.
Palepoli
2022. december 31. 11:31
Schiffer agyát rabul ejtette Marx és Lenin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!