Fegyveres összecsapástól tart a szerb miniszterelnök

2022. december 19. 13:31

Ana Brnabic szerint Belgrád semmilyen provokációt nem követett el, minden ilyen lépés az albánok felől érkezik.

2022. december 19. 13:31
null

Mélyen csalódott a nemzetközi közösségben Ana Brnabic szerb miniszterelnök, aki a szerbiai közszolgálati televízió hétfő reggeli műsorában arról beszélt: fél attól, hogy a helyzet még inkább elmérgesedik Koszovóban. Szavai szerint Brüsszel és Washington csak akkor hallja meg a koszovói szerbeket, ha azok úttorlaszokat építenek, de akkor sem azt hallják, amit kellene. Ana Brnabic közölte, hogy azért építettek a koszovói szerbek barikádokat a Koszovó és Szerbia közötti átkelőkön, mert

azt akarják elérni, hogy a koszovói kormány tiszteletben tartsa alapvető emberi jogaikat.

Magyarázata szerint az állami intézményekből is azért léptek ki a szerbek november elején, mert csak azt szerették volna elérni, hogy a koszovói fél tartsa be a kilenc évvel ezelőtt aláírt brüsszeli megállapodásban foglaltakat.    

„Nem látjuk, hogy bármiféle stabilitás létezne a koszovói szerbek számára”

Ana Brnabic szerint a nemzetközi közösség reakciója nem mindig érthető, hiszen folyamatosan mindkét felet a feszültség csillapítására kérik, miközben Belgrád semmilyen provokációt nem követett el, minden ilyen lépés Pristina felől érkezett. Miután a NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó haderő, a KFOR szögesdrótot húzott ki a jarinjei ellenőrzőpontnál, és a koszovói különleges erő fegyveresei is napok óta Észak-Koszovóban tartózkodnak,

a szerb kormányfő attól tart, hogy fegyveres összecsapásokra kerül sor.

„Mi mindent megteszünk, hogy megőrizzük a békét és valamiféle stabilitást, de sajnos nem látjuk, hogy bármiféle stabilitás létezne a koszovói szerbek számára” – fogalmazott. A szerb miniszterelnök azt várja a nemzetközi közösségtől, hogy gyakoroljon nyomást Albin Kurti koszovói miniszterelnökre, és követelje Pristinától, hogy hajtsa végre a brüsszeli megállapodásban foglaltakat, elsősorban hozza létre a koszovói szerb önkormányzatok közösségét.       

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem ismer el, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet. Koszovó északi részén, tömbben mintegy ötvenezer szerb él, és körülbelül ötvenezren laknak az ország más részein is, szórványban.

(MTI) 

Forrás: Ana Brnabic

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szintetikus
2022. december 19. 18:54
Engem nem zavarna.
patópál
2022. december 19. 17:56
Az USA csinált nekünk ide egy fasza kis Hegyi-Karabahot a szomszédba, sosem lesz béke. Köszönjük szépen.
Tommaso
2022. december 19. 17:05
Fegyveres összecsapástól tart a szerb miniszterelnök. szvsz teljes joggal tart attól, hogy a szerbek megtámadják Koszovót. Ez olyan, mint mikor Putyin kijelentette, hogy növexik az esély nukleáris fegyver bevetésére. Ő csak tudja, hiszen az (orosz) Biztonsági Tanácsban erről tárgyaltak.
Dunhill67
2022. december 19. 16:43
nem a cikkhez tartozik szervesen,igaz....de ez a szerb milyen nemű(nek vallja magát)?....pusztán kíváncsi vok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!