A svédek köszönik, NATO-tagként sem kérnek atomfegyvert

2022. november 11. 20:28

NATO-tagként sem engedne területére atomfegyvereket Svédország - szögezte le pénteken a svéd külügyminiszter a helyi médiának nyilatkozva.

2022. november 11. 20:28
null

Tobias Billstrom azt mondta, Svédország elutasítja annak a lehetőségét, hogy akár NATO-tagként is atomfegyvereket engedjen a területére.

Svédország és Finnország az Ukrajna ellen indított orosz katonai támadás miatt májusban döntött úgy, hogy semleges státusát feladva felvételét kéri a NATO-ba. A NATO 30 tagállama közül eddig 28 ország ratifikálta a svéd és a finn tagfelvételt.

A svéd hadsereg főparancsnoka novemberben azt javasolta a kormánynak:

a NATO-val folytatott tárgyalásainak végső fázisában hagyja nyitva annak lehetőségét, hogy az ország területére állandó katonai bázist, vagy nukleáris fegyvereket telepíthessen az észak-atlanti szövetség.

A külügyminiszter ennek ellenére azt közölte: Svédország a korábbi dán és norvég példát követve kinyilvánítja, hogy nem enged a területére atomfegyvereket. Az e tekintetben fennálló nemzeti egységre rámutatva hozzátette:

a kormányzó Mérsékelt Pártnak már régóta ez az álláspontja, és soha nem állt szándékunkban megváltoztatni az előző kormány által benyújtott tagfelvételi kérelem feltételeit.

Svédországban a Mérsékelt Párt vezette koalíció győzött a szeptemberi parlamenti választáson, véget vetve a Szociáldemokraták nyolcéves kormányzásának.

(MTI)

Nyitókép: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
USsange
2022. november 13. 14:32
"A svédek köszönik, NATO-tagként sem kérnek atomfegyvert " Azt majd az usa eldönti, okés?
Akitlosz
2022. november 13. 03:26
Svédország nem NATO tag. S a NATO alapszabálya szerint jogellenes is lenne a felvétele, mert Svédország felvétele jelenleg nem járul hozzá a NATO biztonságához. És meg sem kérdezték a svéd népet, hogy akarja-e Svédország NATO tagságát.
gyaloggos
2022. november 12. 13:17
LEHET, a SVÉDEK rájöttek, hogy ELKAPKODTÁK azt a csatlakozási szándékot? Hm....?
Sany Xepi
2022. november 12. 08:57
Persze ez így nem igaz, mert ha NATO tagok lesznek akkor ezt el lehet felejteni, ha a NATO úgy akarja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!