Félidős választás: még ezeken a helyeken nincs eredmény Amerikában másfél hét után sem

2022. november 19. 11:20

Két szenátori és négy képviselőházi hely kiadó még, de van csavar a történetben.

2022. november 19. 11:20
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Még mindig van olyan hely, ahol nem hirdettek győztest Amerikában a november 8-i félidős választást követően, amin a washingtoni kongresszus felsőházának, a 100 tagú Szenátusnak az egyharmadát, illetve az alsóháznak, a Képviselőháznak  pedig mind a 435 képviselőjét választották meg, emellett számos tagállamban tartottak kormányzó- és helyi törvényhozási választásokat. Mutatjuk, hogy az EightThirtyFive választási oldal szerint mely versenyek nem dőltek még el, és hogy állnak.

Eddig a szenátusban a demokraták 50, a republikánusoknak 49 helye van. Az utóbbi 49-ben benne van egy még eldöntetlen alaszkai szenátori hely,  ott ugyanis két republikánus küzd a posztért: Lisa Murkowski és Kelly Tshibaka. 

Alaszkában olyan választási rendszer van, hogy fel lehet állítani preferált sorrendet a jelöltek között. Murkowski és Tshibaka közt nagyon szoros a verseny, most épp Murkowski vezet, eredményt november 23-án hirdetnek. 

A maradék egy szenátusi hely sorsa december 6-án, második körös választáson dől el, Georgiában ugyanis sem a demokrata jelölt Raphael Warnock, sem a republikánus jelölt Herschel Walker nem kapta meg a szavazatok több mint 50 százalékát, és a georgiai szabályok szerint ilyenkor második kört rendeznek. A két jelölt harca nagyon szoros. November 9-én úgy állt a dolog, hogy WArnocknak 49,44, Walkernek 48,49 százaléka volt. Csakhogy a versenyben volt egy harmadik jelölt, a libertárius Chase Oliver, 2,07 százalékos támogatottsággal. Kérdés, az ő szavazói hová állnak át – a libertáriusok általában republikánus szavazók, ha nincs más, de semmit nem lehet biztosra venni. A két jelölt között a szavazatkülönbség kevesebb, mint 40 ezer.

A versenynek abból a szempontból csak presztízsértéke van, hogy Kamala Harris alelnök szavazatával így is, úgy is a demokraták akarata fog érvényesülni a Szenátusban, szavazategyenlőség esetén ugyanis az alelnök szavazata dönt.

A Képviselőházban a 435 helyből eddig 212 a demokratáké és 219 a republikánusoké – a többséghez 218 hely kell. Még négy hely sorsa eldöntetlen.

A republikánus fellegvár Alaszkában a demokrata Mary Peltola a republikánus Sarah Palinnal néz szembe, aki Alaszka kormányzója volt, 2008-ban pedig alelnök-jelölt, és 13 év szünet után térne vissza a politikába. A szavazatok feldolgozottsága 81 százalékos, egyelőre úgy tűnik, hogy Peltola vezet, aki felvállalta republikánus elődje örökségét. A szavazatkülönbség 53 eze a javára, 22 százalékkal vezet.

A másik három eldöntetlen képviselőházi hely a demokrata erőd Kaliforniáé. A kaliforniai 3. kongresszusi választókerületben a demokrata Kermit Jones és a republikánus Kevin Kiley küzd egymással. A szavazatkülönbség jelenleg 9479, a republikánus Kiley vezet 4,9 százalékkal (52,4 százalék versus 47,6). Még 132 ezer szavazatot kell megszámolni.

A kaliforniai 13. kongresszusi választókerületben a republikánus John Duarte és a demokrata Adam Gray néz szembe egymással. A szavazatkülönbség csak 827, ami 0,7 százalékos előnyt jelent a republikánus Duarte javára (50,3 versus 49,7 százalék). Még hatezer szavazatot kell megszámolni,

Végül a kaliforniai 22. kongresszusi választókerületben a republikánus David Valadao és a demokrata Rudy Salas harcol egymással. Jelenleg a feldolgozottság 86 százalék, Valadao vezet 4445 szavazattal, 52,7 százalékkal. Itt még 52 ezer szavazat megszámlálása van hátra.
 

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2022. november 19. 18:56
Addig számolgatják, amíg ki nem jön a demokrata győzelem.
olajfa1
2022. november 19. 16:01
Ha ez Magyarországi választáskor történt volna... akkor az összes libbant média tüzet okádott volna a "magyar demokráciára"...
Ma is bukik a Zorbán...
2022. november 19. 14:33
Mindenki nyugodjon le, nincs itt semmi látnivaló. Kiélezett a verseny, teljesen természzetes, hogy még pár napig eltart, amíg a Vezető Elvtársak kitalálják, hány Halott Elvtárs szavazatait kell még betenniük.
Ma is bukik a Zorbán...
2022. november 19. 14:28
Bejött a bolsevistáknak a republikánusoz beépített 5. hadoszlop, a neokon szarok aknamunkája. Ezeket hívják RINO-nak, akik bár a republikánus pártban vannak, de tulajdonképpen bolsevisták. Minden létező aljasságot elkövettek, a normalitás pártján álló igazi jobboldaliak veszítsenek a bolsevistákkal szemben. Olyanok ezek, mint Weber meg Tusk itt Európában, akik allítólagos jobboldaliként az ÁVÓ Pártot, Gyurcsány, meg a politikai szörnyetegeit akarták a nyakunkra ültetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!