„Oroszország sötétbe borította Moldovát” – Moldovában és egész Ukrajnában áramszünetek vannak az orosz rakéták miatt

2022. november 23. 19:04

A moldovaiak bekérették az orosz nagykövetet, közben minden állami intézmény az áramszolgáltatás helyreállításán dolgozik.

2022. november 23. 19:04
null

Tömeges áramkimaradások kezdődtek szerdán Moldovában az ukrajnai energiahálózatban keletkezett károk miatt – közölte Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter. „Az ukrajnai energiarendszer helyzete miatt az utóbbi órában tömeges áramkimaradások kezdődtek országszerte. A Moldelectrica dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán” – írta Andrei Spinu Telegram-csatornáján.

A Moldelectrica állami áramszolgáltató megerősítette a hírt. Korábban a kormány utasítására titkosították a cég honlapján szereplő adatokat. A Dnyeszter melléki oroszbarát szakadár területen szerdán teljesen megszakadt az áramszolgáltatás – jelentette a moszkvai székhelyű TSZV televízió. A jelentés szerint egy sor településen – így Ribnitától Dnestrovscig, valamint Parcaniban és Tiraspolban – nincsen áram.

A moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és Dnyeszter melléki hálózatokkal. Ez utóbbi területen található Moldova legnagyobb erőműve, a Cuciurgan erőmű. Áramkimaradás, illetve az automatika meghibásodása esetén a balesetek elkerülése érdekében leáll az áramszolgáltatás.

Az ukrajnai energetikai létesítmények elleni orosz támadások következtében Moldovában történt áramkimaradások miatt a moldovai külügyminisztériumba kérették Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet.

„Nicu Popescu külügyminiszter sürgősséggel bekérette a Moldovába akkreditált orosz nagykövetet, hogy határozott tiltakozását fejezze ki az ukrajnai polgári infrastruktúrák elleni támadások miatt, amelyek következtében áramkimaradások történtek (Moldovában)” – olvasható a chisinaui külügyminisztériumnak a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleményében.

A tárca szerint a brutális orosz tüzérségi támadások drámai következményekkel járnak Moldovára nézve. A külügyminisztérium egyúttal „sürgős utasításokat” küldött a moldovai diplomáciai képviseleteknek, hogy „tájékoztassák a partnereket a helyzet súlyos hatásáról”.

„Oroszország sötétbe borította Moldovát” – írta Facebook-oldalán Maia Sandu moldovai elnök, aki közölte, hogy minden állami intézmény az áramszolgáltatás helyreállításán dolgozik. Helyi médiajelentések szerint szerda délutánra a fővárosban és más városokban részlegesen helyreállt az áramszolgáltatás, vidéken viszont még mindig nem. Az orosz erők szerdán ismét energetikai létesítményeket támadtak több ukrajnai régióban.

Ukrajnában sem jobb a helyzet...

Ukrajna nyugati városában, Lvivben nincs áram, miután orosz rakéták hulláma csapott le az országra. Kijevben is kritikus infrastruktúrát vettek célba, és a város tisztviselői szerint három ember halt meg a támadásban. Moszkva az utóbbi időben fokozta az ukrán energetikai infrastruktúrára mért csapásokat, így az ország elektromos hálózatának fele javításra szorul.

Ukrajna nemzeti áramhálózat-üzemeltetője szerint az áramtermelő létesítményekben az elmúlt hetekben keletkezett károk „kolosszálisak” voltak, és arra figyelmeztetett, hogy az ukránok a téli hónapokban hosszú áramkimaradásokra számíthatnak.

Szerdán kora reggel Ukrajna-szerte légiriadót rendeltek el, majd több helyről robbanásokról érkeztek jelentések.

Az ukrán légierő szerint Moszkva több mint 70 cirkálórakétát lőtt ki, a légvédelem 51 lövedéket fogott el. A tisztviselők szerint öt drónt is kilőttek. A támadás azonban országszerte jelentős károkat okozott az infrastruktúrában. Az ukrán állami energetikai vállalat, az Energoatom közölte, hogy az áramszünet miatt három atomreaktor leállt.

A fővárosban, Kijevben pedig a város egyes részeit víz és teljesen áram nélkül hagyták – mondta Vitalij Klitschko polgármester. Lviv polgármestere, Andrij Szadovij azt mondta, hogy a gyerekeket óvóhelyekre vitték tanáraikkal együtt – és arra kérte a szülőket, hogy ne menjenek értük, amíg a riasztás véget nem ér.

Nem sokkal a Kijevből és Lvivből érkező friss jelentések előtt a tisztviselők azt mondták, hogy Dél-Ukrajnát újabb támadás érte.

A Mikolajivi terület kormányzója „sok rakétára” figyelmeztetett, amelyek délről és keletről érkeznek. A közeli Zaporizzsja régióban egy újszülött csecsemő meghalt, amikor egy rakéta becsapódott egy szülészetbe – közölték a mentőszolgálatok.

Oroszországot okolták ezért a támadásért, de egyelőre nem nyilatkozott a szerdai állítólagos csapásokról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „terrorcselekményekkel” vádolta Moszkvát, és közölte, hogy felkérte ENSZ-nagykövetét, hogy kérje a Biztonsági Tanács sürgős összehívását.

„A Nyugat – beleértve az Egyesült Államokat és beleértve az európaiak jelentős részét – a háború közben ismerte fel azt, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot – vélekedik Tálas Péter. Mely szakaszában jár az ukrajnai háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál? A biztonságpolitikai szakértő válaszol a Mandiner Világrend adásában.

„Most dől el, milyen gyorsan jön el a poszthegemoniális világrend" - Mandiner Világrend

„A Nyugat - beleértve az Egyesült Államokat és beleértve az európaiak jelentős részét - a háború közben ismerte fel azt, hogy tulajdonképpen itt meg lehet fogni Oroszországot". Mely szakaszában jár a háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál?

– vélekedik . Mely szakaszában jár az ukrajnai háború? Miért proxy-háború ez a konfliktus? Kinek lesz katonai-politikai súlya az új világrend kialakításánál? A biztonságpolitikai szakértő válaszol a adásában.

(MTI/BBC)

Nyitókép: Áramszünet Lvivben. Fotó: Pavlo Palamarchuk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2022. november 24. 17:29
Átálltak a vesztes oldaláról a győztes oldalára.
19Vs1...
2022. november 23. 21:18
Eközben 200000 m3 gáz megy ukrajnába 250000 m3 - szlovákiába 40000 m3 - szerbiába
Szabó Tamás
2022. november 23. 21:10
"...Az ukrán légierő szerint Moszkva több mint 70 cirkálórakétát lőtt ki, a légvédelem 51 lövedéket fogott el..." Igen, lent a földön, utólag, töredékes darabokban, pont a célpont romjainak közepében..
Ólat a trolloknak
2022. november 23. 20:56
Miért nem az ukrán nagykövetet kéretik be? Ők lopják a gázukat..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!