Szijjártó: Ha lehetséges volt a béke Izrael és több arab ország között, akkor Ukrajnában is lehetséges

2022. október 28. 20:31

A külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nyílt vitáján Donald Trumpot méltatta.

2022. október 28. 20:31
null

„Ha békét lehetett teremteni Izrael és több arab ország között, akkor ez Ukrajnában is lehetséges, csak ehhez a kommunikációs csatornák újranyitására van szükség, párbeszédre az egymással szembenálló felek között” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban.

Párbeszéd!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) nyílt vitáján rámutatott, hogy az elmúlt évtizedek kudarcos próbálkozásai után az úgynevezett Ábrahám-megállapodások tető alá hozása volt az első eredményes békekezdeményezés a Közel-Keleten.   

Szavai szerint ebben el kell ismerni Donald Trump volt amerikai elnök és főtanácsadója, Jared Kushner érdemeit, akik előmozdították a párbeszédet és az együttműködést Izrael és az érintett négy arab állam között, ugyanis ez elengedhetetlen volt a kapcsolatok normalizálásához.    

Ha az izraeli-arab viszonyban sikerült, itt sem lehetetlen a béke

Felszólalásában hangsúlyozta, hogy a történtek lényeges tanulságot jelentenek Európa számára az ukrajnai helyzetre vonatkoztatva is. „Mire volt szükség? Valódi vezetőre, aki elég bátor és erős volt ahhoz, hogy újranyissa a kommunikációs csatornákat az egymással súlyos konfliktusban álló felek között” – mondta. „Amennyiben lehetséges volt Donald Trump számára, hogy békét teremtsen Izrael és több arab ország között (...), akkor Ukrajnában is lehetségesnek kell lennie a béketeremtésnek” – fogalmazott. „Ha nincsenek tárgyalások, akkor nem lesz béke, ha vannak tárgyalások, akkor van remény a békére” – szögezte le, hozzátéve, hogy

a háborús retorikát a béke retorikájának kellene felváltania a nemzetközi szervezetekben.    

Szijjártó Péter a közel-keleti helyzettel foglalkozó ülésen kiemelte, hogy a világ számos válsággal néz szembe egyszerre az ukrajnai háború kitörése óta, ráadásul a negatív kihatások a szomszédos Magyarországon azonnal és súlyosan jelentkeznek,

ezért hazánk rendkívüli módon érdekelt a békében.  

 Aláhúzta, hogy minél előbb véget kell vetni a regionális fegyveres konfliktusoknak, ugyanis minél több ilyen zajlik párhuzamosan, annál nagyobb a veszélye egy újabb világháború kirobbanásának.  A miniszter arról számolt be, hogy a Közel-Kelet biztonsági helyzete mindig is jelentős kihatással volt Európa biztonsági helyzetére, az instabilitás ugyanis a terrorfenyegetettség és az illegális bevándorlási hullámok erősödését eredményezi. „Európának napjainkban különösen nincsen szüksége még egy biztonsági kihívásra, és nem is tudna vele megküzdeni” – figyelmeztetett.

Nyitókép: MTI/KKM

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyzoltan
2022. október 29. 13:30
"Szijjártó: Ha lehetséges volt a béke Izrael és több arab ország között," -na, ez egy felelősségteljes megítélés! Méltó egy miniszterhez! -de, kérdem, van valaki is, ki ezt komolyan veszi?
szürkeSzarvas
2022. október 29. 08:54
A figyelmes szemlélőnek világos-hogy a Victoria Nudelman 5 csilliárd dolláros puccsa a Majdanon (wikileaks leveleken is biz.) uki zsido bábkormányt szült-akivel faji alapon összejátszva,a Trump hátamögött szoftveres kézifegyverekkel telenyomták az azovos jelvény mögötti zsidóerdekű harcosokat-és a donbaszi gyilkosságokkal és egyéb provokáciokkal az oroszt beleprovokálták a visszacsapásba-hogy erre hivatkozva(!) meggyengitsék az orosszal együtt az Eus vazallusaikat-a már korábban létező Brezinsky doktrina szerint. CSAK A NAGYONHÜLYÉK ÉS A CIONISTÁK TAGADJÁK A VALÓSÁGOT.
Akitlosz
2022. október 29. 01:56
Izrael is csak úgy tud fennmaradni, hogy Amerika pénzeli már időtlen idők óta. Ukrajnára is ez a sors vár? Drága mulatság Ukrajnát fenntartani. A jelenlegi formájában életképtelen országnak tűnik.
pemete jakab
2022. október 28. 23:11
Petike, konkrét javaslataid a békével kapcsolatban? Kié legyen a Donbasz, Krím? A másik ezért mit kap cserébe? Az oroszok mi módon veszik ki részüket a helyreállításból? Ki garantálja Ukrajna területi integritását? Vagy végképp meg kell szüntetni ezt az országot? stb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!