Ukrajna keddtől leállítja az áramexportot az európai országokba

2022. október 10. 19:23

Az intézkedést az energetikai létesítmények ellen hétfőn végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadás miatt kellett meghozni.

2022. október 10. 19:23
null

Ukrajna leállítja az európai országokba irányuló áramexportját az energetikai létesítmények ellen hétfőn végrehajtott nagyszabású orosz rakétatámadás miatt – közölte az energetikai minisztérium.

A tárca közleményében – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – leszögezte, hogy Oroszország „energiaterrort” alkalmaz Ukrajna és az Európai Unió ellen egyaránt. „Az ukrán villamos energia, amelyet exportáltunk, segítette Európát az orosz gáz kiváltásában, és támogatta az európai energiarendszer stabilitását” – emelte ki a minisztérium.    

Hozzátették, hogy Ukrajna még a több mint hét hónapja orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai

atomerőmű leállítása után is teljesítette európai partnereivel szembeni villamosenergia-exportban vállalt kötelezettségeit.

 „Azonban a mai rakétacsapások, amelyek hőtermelő és elektromos alállomásokat értek, arra kényszerítik Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa az elektromos áram exportját saját energiarendszerének stabilizálása érdekében” – magyarázta a minisztérium.    

„Az Ukrajnából származó villamos energia exportja segített Európának csökkenteni az orosz energiaforrások fogyasztását, és ez az oka annak, hogy Oroszország tönkreteszi az energiarendszerünket, lehetetlenné téve, hogy Ukrajnából áramot exportáljunk” – jelentette ki Herman Haluscsenko energetikai miniszter.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 323 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. október 11. 10:44
Ukrajna áramot exportált eddig??????????? Beszarok, ezt nem gondoltam volna. Azt hittem, hogy egy háborúban elsőnek az ellenség pénzszerzési, közlekedési lehetőségeit bénítják meg (ha tudják). Innen látszik, hogy eddig orosz részről tényleg nem volt háború, hanem csak "speciális műveletek". Most jöttek rá, hogy az nem lesz elég, Ukrajna elég nagy ország. Szóval most 2-es fokozatba kapcsoltak. Csak attól félek, hogy a következő lépés a Barátság kőolajvezeték leállítása lesz. :-((((((( Úgyhogy jöhet a még magasabb infláció. :-(
madar299
2022. október 11. 08:04
A növekvő intenzitású válaszcsapások eredménye, sajnos atomháború lesz !
smeagol
2022. október 11. 05:48
nuknuk és mamarizsa ment az emésztőbe......... X
petimed84
2022. október 11. 00:11
Mostmár egyre inkább benéz a ló az ablakon. Kelet-közép-Európában a legnagyobb áramexportőr Ukrajna. "Várom" az áramkorlátozásokat. Milyen is jó lesz. Újra lehet kezelni a munkanélküliséget. De, azt megígérhetem, én nem fogom elfelejteni, kik miatt szívnak a gyerekeim. Lesz tüntikézés, csak nem polkorrekt formában. Abban biztosak lehettek, a három éves gyerekeim fognak enni kapni bármi áron.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!