Michel: Megállapodás született az energiaárak leszorításáról

2022. október 21. 06:12

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig azt mondta: a tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására.

2022. október 21. 06:12
null

„Megállapodásra jutottak az energiaárak leszorításáról az uniós tagállamok vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon” – jelentette be az Európai Tanács elnöke péntek hajnalban a belga fővárosban.

Charles Michel a kétnaposra tervezett találkozó első munkanapját követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az egység és a tagállamok közötti szolidaritás érvényesült az energiaügyekkel kapcsolatban. 

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta, hogy az EU immár „szilárd ütemtervvel” rendelkezik az energiaválság kezeléséhez, a tagállami vezetők megadták a szükséges stratégiai iránymutatást. Közölte: az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására új kiegészítő indexet dolgoz ki, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására.    

Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására. „A keret magában foglal majd egy költség-haszon elemzést is” – tette hozzá.    

A német kancellár távozásakor azt mondta: lehetséges, hogy az Európai Tanácsnak

néhány héten belül újabb, soron kívüli csúcstalálkozót kell összehívnia, ha az energiaügyekért felelős minisztereknek nem sikerül néhány héten belül tisztázniuk a most elfogadott javaslatok részleteit.    

Olaf Scholz reményét fejezte ki, hogy az Európai Tanácsnak „nem kell visszatérnie a tervezőasztalhoz”, és konszenzusos döntés születik a miniszterek tanácsában. A német kancellár üdvözölte a csütörtökön létrejött francia-spanyol-portugál megállapodást a Spanyolországból a Pireneusokon át Franciaországba vezető MidCat nevű gázvezeték építésének folytatásáról, amelyhez – szavai szerint – lehetséges lesz Közép-Európa csatlakozása is. Alexander De Croo belga miniszterelnök távozásakor megjegyezte, hogy

az elfogadott dokumentum „az eddigi leghatározottabb elmozdulás a Belgium által is támogatott gázárplafon bevezetésének irányába”.   

 Az uniós csúcs energiaügyekkel foglalkozó megbeszélésének zárónyilatkozata szerint azonnali prioritás a háztartások és a vállalkozások védelme, és az unió globális versenyképességének megőrzése. A gazdaság ellenállóképességének fokozása érdekében az EU-nak és a tagállamoknak többet kell fektetniük az energiahatékonyságba, a szükséges infrastruktúrába, a tárolókapacitás bővítésébe és a megújuló energiatechnológiák fejlesztésébe.    

Az Európai Tanács szolidaritást szorgalmaz a tagállamok között arra az esetre, ha nemzeti, regionális és uniós szinten akadozna, vagy teljesen leállna az energiaellátás. A szöveg szerint a vezetők önkéntes közös gázvásárlásban állapodtak meg a nemzeti igényeknek megfelelően, valamint a megbízható partnerekkel folytatott tárgyalások felgyorsítását szorgalmazták.

(MTI)

Nyitókép: 

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DonCiccio
2022. október 21. 10:29
Ha a kereslet csökkentjük az árakat pedig vevőként kartellezzük a kínálat pedig széles marad ? Egy olyan energia mint a gáz, ami ha nem a csőbe megy elégeti a kitermelő mer' nem lehet tárolni Ez hogy ? Aki érti ha megírná nekem
Namond
2022. október 21. 10:29
Mond ez a cikk valami konkrétumot?
MaBaker
2022. október 21. 10:05
"„A tagállami vezetők eltökéltek az energiaárak leszorítása, a kínálat szélesítése és az energiakereslet csökkentése mellett” Fordítok: Továbbra is kurvadrága lesz az energia, de mondjuk nem a 20-szorosa az eddiginek. Viszont így is otthon ogsz ülni a seggeden a hidegben, mert se autózni nem lesz érdemes, se nagyon fűteni. "azonnali prioritás a háztartások és a vállalkozások védelme, és az unió globális versenyképességének megőrzése" Ez egy pofátlan hazugság! Magasról szartak mindenkire és mindenre a 20-szoros gázárnál is. A lakossági kedvezményeg és kompenzációs programok csak arra valók, hogy ne menj ki az utcára tüntetni a háború és annak támogatása ellen. A versenyképesség és a vállalkozások jelentős része így is megy a levesbe. És nem rövid távon, hanem a következő 20 évre nézve.
Selamat
2022. október 21. 10:03
"az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására új kiegészítő indexet dolgoz ki, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására." Azt meg majd meglátjuk, hogy ehhez mit fog szólni az amerikai" barát"/ellenség LNG-t kitermelő, árusító, szállítókat maguknak tudó, vagy éppen támogató Bidék kormánya. Amúgy meg, hehehe, hülye nyugati libsik, harcra fel a kebelbari amerikai gazdáitokkal. Mi mindenesetre ezidő alatt forralt bort fogunk mértékkel iszogatni. :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!