Német lap: Meloninak öngyilkosság lenne belekötnie Brüsszelbe

2022. október 02. 16:27

„ Aggályos, hogy Meloni lopva, lépésről-lépésre hajtja végre a változásokat, mint Orbán” – írja a Der Spiegel.

2022. október 02. 16:27
null

Romano Prodi, Olaszország korábbi miniszterelnökét szólaltatta meg a Der Spiegel. Elmondása szerint nem fél attól, hogy a leendő olasz miniszterelnök már a közeljövőben szembefordul az EU-val, mert az ország gazdasági helyzete miatt az az öngyilkossággal érne fel számára. Középtávon azonban szerinte nagyon is belefér, hogy felmondja az együttműködést például a németekkel és inkább Magyarország felé fordul.

A volt kormányfő, aki az Európai Bizottság első embere is volt, a kétoldalas interjúban emlékeztet arra, hogy Giorgia Meloni nagyon is megtalálta a közös hangot Orbán Viktorral, illetve a lengyel PiS-szel és ebből könnyen kinőhet egy Európa-ellenes tengely.

Emiatt újfajta nacionalizmus terjedhet el a kontinensen – pont akkor, amikor mindennél fontosabb az együttműködés”

– vélekedik

A beszélgetésben azt is elmondta: az is könnyen előfordulhat, hogy az Európai Unió részlegesen működésképtelenné válik, az integráció elmélyítése a messzi távolba vész. Meloni miatt nem csupán a balkáni bővítés lesz nehezebb, hanem a közös biztonság- és védelmi politika is,ami pedig különösen fontos lenne Oroszország és Kína miatt.

„Persze az olaszoknál úgy van, hogy pártok jönnek-mennek, nincsenek erős gyökereik a társadalomban, az emberek a szívükkel szavaznak. Ezért könnyen lépre csalják azok, akik reményt kínálnak nekik. Meloni ügyesen csinálta, mert a kampányban el tudta titkolni a posztfasiszta indíttatást. Különösen aggasztó, hogy elnöki rendszerrel kívánja felváltani a parlamenti demokráciát. De gátat szab neki, hogy a jogállam erős, az ország közelebb áll Franciaországhoz és Németországhoz, mint Magyarországhoz” – írja a német lap.

Viszont az aggályos, hogy lopva, lépésről-lépésre hajtja végre a változásokat, á la Orbán, aki egymás után támadta meg a jegybankot, a médiát és az igazságszolgáltatást”

– olvasható a Spiegelben.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. október 04. 00:20
Most vagy átaludtam az elmúlt éveket, vagy még ott tartunk, hogy Melonit még sem iktatták, még hetekig a korábbi ügyvezetői kormány van hatalmon, de már aggódnak az államadósság miatt és már romokban a jogállam.
Andras zoli
2022. október 03. 13:58
Szörnyű!!!! Az hogy Olaszországban jobb oldal nyert, nem a baloldal, vagy zöld, liberális akkor náciznak! Hát engem ezzel nagyon fel tudnak huzni. Meg hogy Németország nem idegen gyülölő röhögnöm kell ezt a képmutatást. Söt megforditom ha ök a jobb oldalt le nácizák akkor ök a komunista nácik! Mert ugyan azt csinálják mind Hitler nem értet valakivel egyet vagy veszélyeztette a hatalmát az már másnap eltünt ugy mind Sztálinál. Brüszelbe nyitnak majd getokat a jobb oldal számára??? Azért rezeg a léc Németeknél, és aki kimegy tüntetni Németországba az náci????? Vagy nem ért egyet velük az is náci, aki nem akar migránsokat az is náci, aki nem akar megfagyni télen a lakásába az is náci ezen gondolkozzanak el tisztelt baloldal!
olvass
2022. október 03. 09:41
"... gátat szab neki, hogy a jogállam erős" De ez titeket egyáltalán nem fog zavarni abban, hogy azonnal - lehet, még idén - beindítsátok a jogállamisági eljárást, amint Meloni meglépi az első - nektek nem tetsző - húzását.
hátakkor
2022. október 03. 05:50
A német unió szuicid hajlamú.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!