Fellebbezett az ügyészség Blatter és Platini felmentése ellen

2022. október 20. 11:09

A vádhatóság „az első fokú határozat teljes megsemmisítését kérte” a beadványában.

2022. október 20. 11:09
null

A svájci ügyészség fellebbezett a svájci szövetségi büntetőbíróság nyári döntése ellen, amellyel felmentette Joseph Blattert, a Nemzetközi (FIFA) és Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) volt elnökét.

A vádhatóság közleményben erősítette meg a L'Equipe című lap erre vonatkozó értesülését, egyúttal jelezte: „az első fokú határozat teljes megsemmisítését kérte” a beadványában. A hat évnyi vizsgálódás után Bellinzonában június elején kezdődött perben a két sportvezetőt – más szabálysértések mellett – azzal vádolták, hogy megkárosították a FIFA-t kétmillió svájci frankkal, amelyet Platini 2011-ben kapott az 1998 és 2002 között végzett tanácsadói munkájáért.

Az ügyészség június közepén húsz hónapos felfüggesztett börtönbüntetést kért mindkét vádlottra, és Platinire 2,2 millió svájci frankos pénzbírság is várt.    

A védelem és a vád abban egyetértett, hogy a játékosként háromszoros aranylabdás, BEK-győztes, Európa-bajnok, vb-harmadik Platini valóban adott tanácsokat az említett időszakban, és a két fél 1999-ben írt is erről szerződést évi 300 ezer svájci frankos javadalmazásról, abban viszont már eltértek az álláspontok, hogy mi alapján érvényesített az UEFA-t 2007 és 2015 között irányító Platini kétmillió svájci frankos követelést 2011-ben. A vád szerint hamis számláról volt szó, a 86 éves Blatter és a 67 esztendős Platini viszont – miközben folyamatosan tagadták az ellenük felhozott vádakat – azzal védekeztek, hogy 1998-ban szóbeli megállapodást is kötöttek, és már eredetileg is nagyobb összegről volt szó, csak akkor a FIFA – pénzügyi nehézségei miatt – nem tudott többet fizetni. 

A bíróság a július 8-i felmentő határozatát azzal indokolta, hogy a csalás nem volt kétséget kizáróan megállapítható, ráadásul a bíró szerint a szóbeli megállapodás hihető, illetve valószínűtlen, hogy Platini kizárólag a szerződésbe foglalt „csekély összegért” dolgozott volna. 

Az ügyre 2015-ben derült fény, a FIFA akkor hűtlen kezelésre hivatkozva – miután a kifizetésnek semmiféle szerződéses alapja nem volt – Platinit nyolc évre eltiltotta minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Ezt később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) négy évre csökkentette. Blatter 1998 és 2015 között volt a FIFA elnöke, a sportággal kapcsolatos mindennemű tevékenységre vonatkozó hatéves eltiltása tavaly októberben járt le, de aztán életbe lépett az a hat év és nyolc hónapra szóló büntetés, amelyet egyéb szabálytalanságok és törvénysértések miatt tavaly márciusban szabott ki rá a FIFA etikai bizottsága.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sufnik
2022. október 20. 18:12
Zsebre ment a játék! Remélem a milliókat kipréselik belőlük.
foldizs
2022. október 20. 14:38
Mi most akkor korrupcióellenesek vagyunk vagy csak annak akarunk látszani?
Papalimapapa
2022. október 20. 12:38
Két cégéres gazember! Blatter már annak született, de a francia ezzel meggyalázta az egész nemzetközi sportvilágot, az Aranylabdát és mindent, ami szent a francia, az európai és a nemzetközi futball szemében. Nem lehet, hogy ezek megússzák! És nem csupán felfüggesztett börtön- és pénzbüntetés jár. Letörtendőt nekik! Példát kell statuálni, mert ebben a közegben mozog még gazember számos.
mekgajver
2022. október 20. 12:19
Remélem békén hagyják őket végre, és a nemzetközi futball továbbra is menetelhet, mint a legsikeresebb sportág.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!