Elon Musk: Elkerülhetetlen Kína és Tajvan háborúja

2022. október 07. 17:29

A milliárdos szerint a válság megelőzése érdekében a Nyugatnak fel kell hagynia Tajpej támogatásával.

2022. október 07. 17:29
null

Elon Musk szerint elkerülhetetlen, hogy a tajvani konfliktus az ukrajnaihoz hasonló háborúba torkoljon – pontosabban elkerülhető, amennyiben a világ tiszteletben tartja az „egy Kína-elvet”, és elfogadja, hogy a sziget Hongkonghoz hasonlóan különleges státuszú területként Peking fennhatósága alá kerüljön – számolt be a Magyar Hírlap.

A cikkben kiemelik, hogy

A napokban az ukrán válságról posztolt, és azt javasolta: Kijev mondjon le a Krímről, Herszonban, Zaporozsjéban, valamint a szakadár Donyecki és Luganszki Népköztársaságok területén pedig az ENSZ felügyelete alatt ismételjék meg a népszavazásokat, és tartsák tiszteletben a lakosság döntését.

A törékeny egyensúly az utóbbi években kezdett felborulni:

a Trump-adminisztráció portekcionista politikája súlyosan sértette Kína érdekeit,

Joe Biden elnöksége alatt pedig megszaporodtak a demonstratív látogatások Tajpejben, s mindez megerősítette Peking és Moszkva korábban felhőtlennek éppen nem mondható viszonyát.

Nyitókép: AFP

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2022. október 08. 11:30
SUMMA summarum: TUDOMÁSUL kell venni a realitásokat, azt, hogy mi az a MINIMUM, amiből KÍNA meg OROSZORSZÁG nem enged! LEHET nyálat verni persze, DE ATTÓL még nem változik a helyzet, és EZEK FIGYELEMBE vételével kellene a helyzetet kezelni!
Reszelő Aladár
2022. október 08. 10:00
Ne feledjük, hogy az amerikai doktrína része, hogy a világon egyetlen konfliktus sem éleződhet, vagy oldódhat meg az USA részvétele nélkül. Magyarul beleugatnak mindenbe és olyan nincs, hogy valamiben nem kapnak lapot. Ha kell inkább elveszik a paklit és felborítják az asztalt.
Paskai
2022. október 07. 22:55
Az amerikai Kadirov...
Dénia
2022. október 07. 20:29
Már mér lenne elkerülhetetlen, ha eddig elkerülhető volt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!