A lengyel közszolgálati televízió is megemlékezett Wittner Máriáról

2022. szeptember 14. 22:23

Arkadiusz Golebiewski „a szabadságot rendkívüli módon szerető személyiségnek” nevezte az 56-os hőst.

2022. szeptember 14. 22:23
null

A szerdán elhunyt Wittner Máriáról emlékezett meg a lengyel közszolgálati televízió (TVP) a fő esti híradójában, idézve az 56-os szabadságharcos 2017-ben Lengyelországban mondott szavait, miszerint

a történelem során senkinek sem sikerült éket verni a lengyelek és a magyarok közé.

A magyar forradalom idején készült felvételekkel illusztrált összeállításban a TVP felidézte Wittner Mária életrajzát. Arkadiusz Golebiewski filmrendező, aki az antikommunista ellenállóknak szentelt, az észak-lengyelországi Gdyniában évente rendezett dokumentumfilm-fesztiválon háromszor vendégül látta Wittnert, „a szabadságot rendkívüli módon szerető személyiségnek” nevezte őt a híradóban. „A szabadságért kész volt feláldozni az életét is” – utalt Golebiewski a szabadságharcos 1958-as halálos ítéletére. Maciej Szymanowski, a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet igazgatója a műsorban kiemelte: Wittner Mária 19 éves lányként a budapesti antikommunista felkeléshez csatlakozott, először ápolónőként, majd fegyverrel a kezében is részt vett a harcokban.    

 

(MTI)

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2022. szeptember 15. 15:24
Az ATV, RTL-Klub hogyan reagált???
Emery4919
2022. szeptember 15. 14:32
Nem biztos, hogy sejtik. Sajnos. :-(( Vagy talán nem is akarják.
Box Hill
2022. szeptember 15. 08:27
Az egész szabad világnak meg kéne. Akik persze egyre kevesebben vannak. És ezt már sejtik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!