Orosz védelmi tárca: ukrán partraszállás történt az atomerőmű közelében

2022. szeptember 01. 09:24

Az ukrán csapatok megpróbálták elfoglalni a létesítményt.

2022. szeptember 01. 09:24
null

Két, összesen hatvan fős diverzánscsoportot tett partra az ukrán hadsereg a kahovkai víztározó partján, három kilométerre a zaporizzsjai atomerőműtől északkeletre, a fegyveresek kísérletet tettek a létesítmény elfoglalására – közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a partraszállás közép-európai idő szerint öt órakor történt. A tájékoztatás értelmében „intézkedések történtek az ellenség megsemmisítésére”, beleértve a harci gépek bevetését is. A közlemény szerint az ukrán fegyveres erők reggel hét óra óta lövik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) az atomerőműbe várt missziójának találkozóhelyét Vasziljivka falu és a nukleáris létesítmény közelében. Négy lövedék az első erőműblokktól 400 méterre robbant fel.

A Moszkvában kiadott közlemény szerint a „provokáció” célja, hogy meghiúsítsa a NAÜ munkacsoportjának csütörtök reggelre tervezett érkezését a zaporizzsjai atomerőműbe.

Sajtójelentések szerint a misszió konvoja elindult az ukrán ellenőrzés alatt álló Zaporizzsjából Enerhodarba. Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva-barát közigazgatási főtanácsának tagja a Szolovjov LIVE médiacsatornán pedig azt mondta, hogy a partraszállást félórás masszív tüzérségi előkészítés előzte meg. A tisztségviselőhozzátette, hogy

Rogov a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrán fegyveres erők ágyúzása következtében működésbe léphetett a zaporizzsjai atomerőmű védelmi rendszere és lekapcsolódhatott az ötödik blokk, a tartalék áramvezeték megsérült. Azt állította hogy a hatvan ukrán partraszállóból negyvenet megöltek.   

Enerhodarban, amelynek lakónegyedeibe a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint csütörtök hajnaltól több tüzérségi lövedék is becsapódott, törölték az összes tanévnyitáó rendezvényt. A belövések következtében legkevesebb két ember életét vesztette, öten pedig, köztük egy gyerek, megsebesült.

(MTI)

Nyitókép/illusztráció: BERTRAND LANGLOIS / AFP

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kivancsijani
2022. szeptember 01. 16:34
Őrültség. A politikusoknak úgy látszik semmi sem drága.
kiss.istvan770
2022. szeptember 01. 14:55
Nem irigylem a NAÜ ellenőreit, ha elmondják, hogy amerikai és angol rakéták maradványait találták meg. Ha Ukrajna felé indulnak haza, akkor Ukrán területen "véletlen baleset" fogja érni őket, amit természetesen az oroszokra fognak. Ha Oroszország felé indulnak haza, akkor túlélhetik, de a mainstream média azt fogja állítani, hogy lefizették őket az oroszok. Talán akkor van esélyük, ha az oroszok a törököknek adják át őket, ők talán elengedik az ellenőröket, de ez sem biztos.
kiss.istvan770
2022. szeptember 01. 14:37
Az USA és Anglia mindent meg akar tenni, hogy eltüntesse a nyomokat, vagy megakadályozza a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség munkáját. Hatalmas lebukás lesz, ha az amerikai és angol rakéták maradványit meg fogják találni. Reggel 9-re 40 ukrán terroristával végeztek a 60-ból az oroszok. Remélem a maradék már fogságban van, vagy követte az első 40-et.
brekker
2022. szeptember 01. 13:52
Nem lennék meglepve, ha az ellenőrök visszavonulnának...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!