Óriásit ukránozott Friedrich Merz a német tévében

2022. szeptember 27. 12:00

„Jelenleg a menekültek szociális turizmusát éljük – be Németországba, vissza Ukrajnába.” Úgy tűnik, a CDU részéről vége az ukránbarátságnak.

2022. szeptember 27. 12:00
null

„Jelenleg a menekültek szociális turizmusát éljük – be Németországba, vissza Ukrajnába, be Németországba, vissza Ukrajnába.” Ezt nem egy szélsőjobboldali, csizmáján is Z betűt hordó Putyin-fiókszervezet aktivistája mondta, hanem Németország vezető, jobbközép ellenzéki pártjának elnöke, Friedrich Merz, a Bild TV adásában. A pártelnök hangsúlyozta, a CDU „már tavasszal figyelmeztetett arra, hogy ez a probléma felléphet”, a kormány azonban „süketnek tettette magát”.

Valódi szociális turizmusról – melynek keretében ukránok tömegével jönnek Németországba felvenni a menekülteknek járó szociális juttatásokat, majd boldogan eléldegélnek belőlük Ukrajnában – a statisztikai adatok nem tanúskodnak, így Friedrich Merz célja valószínűleg nem az volt, hogy felvessen egy valós és súlyos problémát. Megjegyzése sokkal inkább arról árulkodik, hogy

a német társadalomban megjelent egy olyan mértékű ukránellenesség, amit már középpártoknak is érdemes meglovagolni.

Nem csoda, hogy a leginkább militánsan ukránpárti szavazótáborral rendelkező Zöldek voltak az elsők, akik ráugrottak Merz kiszólására. Ricarda Lang, a Zöldek társelnöke azt a kérdést vetette fel, hogy „hogyan is fér össze a CDU sokszor hivatkozott, Ukrajnával való szolidaritásával az, hogy Friedrich Merz e rémséges támadó háború elől menekülő emberek kontextusában »szociális turizmusról« beszél?”

A kormány részéről Nancy Faeser belügyminiszter reagált, aki azt írta, „a Putyin bombái és tankjai elől menekülő ukrán nők és gyermekek kontójára hangulatot kelteni hitvány dolog. A »szociális turizmus« a 2013-as év legrosszabb szava volt, és 2022-ben is minden demokratához méltatlan”.

Reagált Michael Roth korábbi külügyi államtitkár, a Bundestag külügyi bizottságának SPD-s elnöke is. Szerinte „Ukrajnában szörnyű háború dúl! A szociális turizmusról szóló szövegelés tönkreteszi a társadalmi összetartást, amit korábban Ukrajna támogatásában és a menekülők befogadásában tapasztaltunk. Aki ilyet mond, annak nulla felelősségérzete és empátiája van.”

Emellett természetesen nem maradhatott csendben a téma kapcsán a Budapestre akkreditált Ljubov Nepoppal együtt néhány hónapja kirúgott, hamarosan hazautazó berlini ukrán nagykövet, Andrij Melnik is, aki így kommentálta Merz megjegyzését: „WTF? Honnan ez az őrültség az ukrán háborús menekültek állítólagos »szociális turizmusáról«? Joguk van bármikor meglátogatni hazájukat.

A nagykövet emellett belinkelte Merz számára a német Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) tájékoztatóját az Ukrajnából érkezett menekültek jogairól.

Nyitókép: MTI/EPA

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. szeptember 28. 07:45
Hányinger a német politika! Az ahogy a jobboldal lefeküdt a pénzhatalomnak, az külön gyomorforgató. Weber egy pondró. Várom, hogy mikor törik ki belülről a nyakát. Bár úgy ki van bélelve dollárral, ha megvágnák a vére sem folyna, csak a dollárok hullanának belőle. FINÁNCPOLITIKUS!
Ma is bukik a Zorbán...
2022. szeptember 28. 06:50
Minek kell olyanokat írni, hogy a CDU "jobbközép" párt? Mitől lenne az, amikor semmiben sem lehet megkülönböztetni a szélsőbalos elmebeteg terroristáktól? Egy olyan országban, ahol a berbokk meg habeck nevű pszichopata ápoltak fújják a passzátot, minimum tömegtüntetéseket kellene szerveznie egy "jobbközép" pártnak. Ehelyett bolsevista gazságok tömegében bűnrészesek, sőt sokszor még balról akarják előzni Robespieirre-éket meg Rosa Luxemburgot. Én nem is tudom, miért reménykedtünk Merz-ben is, vagy megfordítva, miért voltak régebben annyira ellene a CDU-ban lévő bolsevista ügynökök. Hiszen semmit a világon nem tett a normalitás és tisztesség érdekében, egyszerűen felszállít a bolsevista gyűlöletvonatra: nem hogy összefogott volna az egyetlen normális német erővel, az AfD-vel, hanem ugyanúgy hazudozik és utálkozik, mint bármelyik másik bolsevista gazember.
Palatin
2022. szeptember 27. 19:49
Egy orosz, ha Ukrajnába megy, hazamegy a történelmi hazájába. Ukrajna egy elég "érdekes" ország. Ahogy a Biblia szerint Isten a férfi bordáiból alkotta a nöt, úgy kelt életre Oroszország/Szovjetunió bordáiból Ukrajna is. Nézzük csak a térképet: https://www.valaszonline.hu/wp-content/uploads/2022/03/274179815_130934049489271_7958388682380502613_n-1.jpg Az egész ország "ajándékokból" tevödik össze, a magyar "ajándékot" a Kárpátalját is beleértve. Ha valaki ismeri Oroszország és Ukrajna történetét, beleértve a 2. világháború történetét is, az nem csodálkozik azon, hogy ez a háború kitört, mert ennek egyszer ki kellett törnie. Hogy a világháború alatt, kezdetben a németek orosz földön olyan gyorsan elöre törtek, annak egyik oka az volt, hogy az ukránok együttmüködtek a nácikkal. A szovjet gyözelem elsösorban az oroszoknak köszönhetö. Minthogy a szovjetek célja természetesen az volt, hogy a németek ne tudják öket mégegyszer megtámadni, le akarták öket területileg is gyengíteni. De mivel nem voltak határosak Németországgal, Lengyelországot 3-400 km-el nyugatra tolták, több mint két Magyarországnyi lengyel terület került a Szovjetunióhoz, amit a lengyelek nagyjából nyugaton Németországból megkaptak. Tehát ezek a lengyel területek kvázi szovjet, de nem ukrán, hadizsákmánynak tekintendök. Sztálin, - aki, mint Chruscsov is, azt hitte, hogy a Szovjetunió örökéletü lesz, nem tudta, kik jönnek utána -, a Lengyelországból elcsatolt területek nagy részét Ukrajnának ajándékozta, akik a háború vége felé már eléggé hösiesen harcoltak, (amikor már az ukrán nácikat kiiktattát, az ellentámadás lendületbe jött, azelött sumákoltak). Tehát ma Uktajna tulajdonképpen bitorolja a szovjet hadizsákmányt. Moszkvának nyilván ez sem tetszik. Ukrajna a közösen elejtett zsákmánnyal meg akart lépni. Miután Ukrajna önálló lett, az USA rögtön kapcsolt, hogy végre itt az alkalom, hogy az oroszokkal leszámoljanak. A német újraegyesítéssel úgy látták, hogy a Szovjetunió/Oroszország elég "gyenge" (6500 atomtöltettel, bruhahaha...) ahhoz, hogy egy cseles húzással harapófogóba foghatják. Bár a jámbor, hiszékeny Gorbacsovnak megigérték, hogy a Nato nem fog keletre terjeszkedni, de ez csak szándékos beetetés volt. Bár a németek és franciák kezdetben ellene voltak az oroszok nyilt provokálásának, de aztán beadták a derekukat. Ukrajna felvételét a Natoba viszont még Merkel is hevesen ellenezte, de az USA nem engedett. Ez az oroszoknak egy sötétvörös vonal volt. Az USA elkezdett beköltözni Ukrajnába olyannyira, hogy már csak az atomfegyverek hiányoztak onnan, Moszkvára irányítva, attól 400 Km-re. No ekkor szakadt el Putyin cérnája. Aki ezen csodálkozik, az tényleg nagyon zöldfülü. Azt is tudni kell, hogy az oroszok, ha szorítóba kerülnek, nem majréznak sokat, bevetik az atomfegyvereiket.
Muki46
2022. szeptember 27. 19:28
Jellemző a németországi beteg klímára,. hogy a fehér ukránok ellen hőbörög, de a fekák ellen nem. Még repülővel is hozzák be a "szegény, rászoruló" afgánokat, arabok és négerek tömegei élősködnek ott, de ez nyilván nem zavarja Merz urat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!