Politico: Az EU még soha nem volt ilyen közel ahhoz, hogy megvonja egy ország költségvetési támogatását

2022. szeptember 15. 08:25

Természetesen hazánkról van szó.

2022. szeptember 15. 08:25
null

A Politico arról ír, hogy az EU még soha nem volt ilyen közel ahhoz, hogy jogállamisági félelmek miatt ténylegesen megvonja egy ország költségvetési támogatását, habár „Orbán Viktort tizenkét évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta folyamatosan érik kritikák a demokratikus normák aláásása miatt”.

Hozzátették: az EU számára az egyik aggodalomra okot adó terület a korrupció, különösen a közpénzekkel való visszaélés Magyarországon. A jogállamiság védelmére áprilisban megindított eljárás következő lépése várhatóan az lesz, hogy

a Bizottság hivatalosan javasolja az EU tanácsának, hogy függessze fel Magyarország uniós költségvetési forrásainak jelentős részét.

A döntés előtt azonban Magyarországnak lehetősége van egy sor olyan reformot benyújtani, írják, amelyekkel megegyezés születhet, de a Bizottság várhatóan csak „nagyon józan és kemény értékelést fog elfogadni a hiányosságokkal kapcsolatban”.

Kapcsolódó

Navracsics még informálisan sem hallott az uniós források további elvonásáról
Pár nap múlva benyújtják az EU-megállapodáshoz szükséges törvényjavaslatokat, decemberre megtörténhet a kiegyezés az unióval a miniszter szerint. Bővebben...

Fotó: Patrick Hertzog/AFP

Összesen 330 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárinfluencer
2022. szeptember 15. 23:16
"az EU számára az egyik aggodalomra okot adó terület a korrupció, különösen a közpénzekkel való visszaélés Magyarországon" Ezek miatt nem aggódtak: https://hvg.hu/gazdasag/20080430_Siemens_vizsgalat_korrupcio https://www.portfolio.hu/bank/20161011/sorra-dolnek-ki-a-csontvazak-a-vilag-egyik-legmocskosabb-bankja-a-deutsche-bank-238515 https://www.portfolio.hu/bank/20180904/joval-nagyobb-penzmosasi-botrany-robbant-daniaban-mint-eddig-hittuk-296644
madárinfluencer
2022. szeptember 15. 23:05
Milyen jogállami normának felel az meg, hogy az európai parlament rendre a Fidesz politikai ellenfeleivel íratja a Fidesz kormányt elmarasztaló országjelentéseket?
Kybon
2022. szeptember 15. 21:08
Gáz&tél, lengyelek&magyarok. Tavasszal érdekes lesz ez az ún. "EU"...
KBA98
2022. szeptember 15. 16:58
Kérjük a Főnit, hogy írjon ki választást az EU-ból való kilépést illetően, aztán majd nézzük, hogy hogyan szórakozik az úri közönség!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!