Terrorvád a bukott celebpolitikus ellen – mi folyik Pakisztánban?

2022. augusztus 22. 15:01

Imran Hán egykor a nemzetközi celebsajtó kedvence volt, majd Pakisztán karakteres vezetője lett – bukása után viszont most terrorvádak merültek fel ellene. Az ázsiai óriásország újra forrong, a térség stabilitása a tét.

2022. augusztus 22. 15:01
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Igazi nagypályás játékos, minden értelemben: Imran Hán (angolos változatban: Imran Khan) egykori krikettsztárként, majd vízióval rendelkező pakisztáni vezetőként izgalmas és sűrű életet tudhat maga mögött – legalábbis a bukásáig és az azt követő, e napokat is meghatározó vesszőfutásig.

Ha van ország a világon, ahol minden időben meglehetősen forró székbe ül az, aki a hatalom élére kerül, akkor az Pakisztán. A 2. világháború után Nagy-India muszlim régióiból mesterségesen összetákolt, a nyugodt erőnek nem igazán nevezhető Irán és Afganisztán, a terjeszkedő Kína és az ellenséges hindu India által határolt, időközben atomhatalommá vált

Pakisztán jelenleg immár a világ ötödik legnépesebb országa, több mint 242 millió lakossal.

Nehéz is Pakisztán alapítójának, Muhammad Ali Jinnahnak az örökébe lépni: a brutálisan szaporodó, ellenben hatalmas létszámú szegény tömegekkel rendelkező Pakisztán a világhatalmi vetélkedések színtere, hol alanya, hol alakítója is az ellenséges avagy veszélyes szomszédok között. 

Imran Hán Pakisztán utóbbi évtizedeinek egyik karakteres vezető politikusa lett. Élettörténete filmbe illő – és voltak is próbálkozások, hogy filmet forgassanak róla.

Hán pakisztáni elitcsaládba született 1952-ben, a kornak és a társadalmi rangnak megfelelően az angolszász világ felé orientálták szülei. Már tizenévesen Angliába került egy magániskolába, majd az oxfordi Keble College-ban hallgatott filozófiát, politikatudományt és közgazdaságtant – az angolszász vezető réteg hagyományos elitképzését. 

A pakisztáni fiatalember életpályáját már önmagában ez is determinálta volna – de ott volt a krikett is, amiben korán kitűnve élsportolói karriert tudott befutni. Az angol gyökerű sportért megőrülnek Indiában és Pakisztánban, és a tehetséges Hán

a krikett történetének egyik legjobb játékosává nőtte ki magát,

hazájában óriási sztárrá, a sport és reklámok arcává is válna a nyolcvanas években.

Hán egy régi Pepsi-reklám arcaként

 

Addigra a fiatalember nemzetközi celebbé vált: idejét nagyrészt Angliában töltve a bulvárlapok és társasági események főhősévé lépett elő, ismert és ismeretlen nők sorát hódította meg Goldie Hawntól a később 9 évig házasságban kitartó Jemima Goldsmith-ig. 

A sporttól visszavonult Hán a kilencvenes évektől ugrott fejest a pakisztáni politika állónak soha nem nevezhető vizébe. Közéleti karrierje során Imran Hán megpróbálkozott a lehetetlennel:

egyszerre fölvenni a nyugatos reformer és a hazafias, hagyományőrző muszlim szerepét.

Hán ideológiai kettőssége végigkísérte eddigi pályafutását, s 2018-tól 2022 márciusáig tartó kormányzását is. Négy évvel ezelőtt nagybetűs változást és a régi elit leváltását ígérve nyerte a választást (nem mintha ő maga nem a régi elit tagja lenne), a kiábrándult tömegek támogatását megszerezve.

Imran Hán a nyugati partnerek, valamint Pakisztán kicsiny, de befolyásos, angolszász irányultságú középosztálya felé gazdasági liberalizmust képviselő, bürokrácia- és kiadáscsökkentő politikákat hangoztatott, az ország modernizálását ígérte; de tömegtámogatást a szegényebb, műveletlenebb társadalmi rétegek felé tett populista, illetve muszlimságát hangoztató szólamokkal szerzett.

Fontos tény az is, hogy a gyakorlatilag állandóan puskaporos hordón ülő dél-ázsiai térségben meglehetősen békepárti álláspontokat képviselt, nem kívánta a feszültséget fokozni Indiával, kifejezetten barátságos, békés kapcsolatokra törekedett a Pakisztánban is jelen lévő, Afganisztánt korábban és tavalytól újra uraló tálibokkal. Hán mindig is azt hangoztatta, hogy Pakisztánnak nem kellett volna csatlakoznia az Egyesült Államok vezette, terror elleni háborúhoz.

„A legkínosabb, hogy egy ország egy olyan államot támogatva harcolt, ami bombázta őt”

– mondta egyszer Hán, a Pakisztán területét ért amerikai dróntámadások kapcsán.

A messzi északon Kínával is határon Pakisztán vezetőjeként Hán kifejezetten jó kapcsolatokra törekedett Pekinggel, s Pakisztán végül Kína erős szövetségesévé vált: Hán is elismerte az Egy Kína-politikát, Kína pedig támogatásáról biztosította Pakisztánt az évtizedek óta Indiával folytatott kasmíri konfliktusban. A Hán vezette Pakisztán szemet hunyt Kína hszincsiangi, ujgurokkal kapcsolatos politikája, valamint a Hongkongra vonatkozó új, szigorúbb nemzetbiztonsági törvények fölött is.

Kína mellett Hán a legérzékenyebb időpontban erősítette meg Oroszországgal is a kapcsolatait. Hán valószínűleg nem tehetett róla, hiszen hónapokkal korábban meg volt beszélve a találkozó, de több mint két évtized után első pakisztáni vezetőként érkezett Moszkvába idén február 23-án – igen, a Donbaszba való orosz bevonulás utáni és az Ukrajna elleni támadás előtti napon volt alkalma Putyinnal tárgyalni.

Az ukrajnai háború első napjaiban pedig Hán közölte: Pakisztán kétmillió tonna gabonát fog vásárolni Oroszországtól, s egyúttal földgázt is rendel az északi nagyhatalomtól. 

„Insallah, idővel kiderül majd, hogy nagyszerű beszélgetést folytattunk”

– nyugtázta Hán a háború kitörésének árnyékában Putyinnal lezajlott, háromórás tárgyalást. Hán szorgalmazta az oroszok bevonásával tervezett, egész Pakisztánon végigfutó új gázvezeték megépítését is.

Putyin és Hán moszkvai találkozója február 24-én, az ukrajnai elleni orosz támadás napján  (Kremlin Press Office / Anadolu Agency via AFP)

 

Imran Hán nagyívű politikai terveinek azonban hirtelen vége szakadt idén áprilisban, amikor is elfogyott parlamenti többsége, és április 10-én a pakisztáni nemzetgyűlés elmozdította őt a hivatalából. 

Ellenfelei Hánt gyakorlatilag mindazzal vádolták, amivel Hán szokta őket: korrupció, kétszínűség, a politikai riválisokkal szembeni brutális fellépés, és így tovább.

Ez utóbbi vád vezetett most a hatalomból kibukott Hán és az új kormányzat közötti, eddigi leghevesebb konfliktushoz. A pakisztáni hatóságok ugyanis most azt vizsgálják, hogy Imran Hán – úgymond a terrorellenes törvényeket megszegve – tényleg fel akart-e lépni az országos rendőrfőnök és egy női politikus ellen, ahogy azt egy minapi beszédében ígérte.

A rendőrség erre nyomozást indított a megbukott kormányfő ellen,

törvény szerinti elszámoltatással fenyegetve őt. Erre viszont Hán támogatói mozdultak meg, tüntetések kezdődtek, miközben a főváros, Iszlamabád elfoglalását is kilátásba helyezték. 

Imran Hán szerint egy Amerika vezette összeesküvés zajlik ellene – de Washington és a pakisztáni hadsereg tagadja a vádakat.

Hogy a hatóságok végül őrizetbe merik-e venni Hánt, vagy a politikus ki tud törni sarokba szorított helyzetéből, e napokban dől el. A tét nem csak Hán karrierje, hanem Pakisztán irányvonala is – nem mellesleg pedig az egész dél-ázsiai térség stabilitása.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sersem4
2022. augusztus 22. 18:10
Jo cikk. Erdekesseg, de a pakisztani politikai nyugtalansag hirei utan, amit egy orosz oldalon olvastam, felmentem a BBC-re tegnap, beutottem a "Pakistan" szot, es az egvilagon semmit sem talaltam Khan-rol, vagy arrol, hogy polgarhaboruval fenyegeto helyzet alakult volna ki....
budapesti
2022. augusztus 22. 17:11
Remélem, marad. Az alternatíva kemény iszlamista diktatúra vagy polgárháború.
56október
2022. augusztus 22. 15:52
Magyarországon is meg lehetne esetleg húzogatni celebpolitikust terrorváddal. Van is rá egyből egy tuti gyanúsítottam.
Selamat
2022. augusztus 22. 15:30
Nincs olyan pakisztáni, aki nyugodtan le tudna vezényelni egy akkora balhét, aminek a mostani kinéz. S ha a hegyi törzsek is beszállnak a balhézásba, abból még akármi is kifejlődhet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!