Vucic bekeményített: A NATO végezze a dolgát, különben Szerbia maga védi meg a koszovói szerbeket!

2022. augusztus 21. 19:39

Az elnök hangsúlyozta, a szerbek kompromisszumos megoldásra törekednek, de a koszovói fél erre nem mutatott eddig hajlandóságot.

2022. augusztus 21. 19:39
null

Aleksandar Vucic szerb elnök vasárnapi rendkívüli sajtótájékoztatót tartott. 

Mint mondta: a koszovói szerb kisebbség felfüggeszti a munkáját mindaddig, amíg nem születik kompromisszumos megoldás Szerbia és Koszovó között, és a koszovói albánok nem hagynak fel a szerbek „üldözésével”.

A Koszovó és Szerbia közötti kapcsolat július végén vált ismét feszültté, amikor Pristina úgy döntött, a szerbek számára kilépő és belépő dokumentumokat állítanak ki a koszovói határon, valamint a szerb rendszámtáblával rendelkezőknek a Koszovóba történő belépéskor ideiglenes koszovói táblát kell igényelniük. A koszovói miniszterelnök augusztus elsejétől akarta bevezetni az intézkedést, az Egyesült Államok közbenjárására azonban szeptember elsejére halasztotta a szabályozás bevezetését. A hír hallattán a koszovói szerbek úttorlaszokat állítottak fel a határállomások közelében, később azonban eltávolították őket.

Nem sikerült a feleknek megegyezésre jutni

Csütörtökön egy év kihagyás után a két fél ismét tárgyalóasztalhoz ült, hogy a kapcsolat normalizálásáról tárgyaljanak, ám nem sikerült megegyezésre jutniuk.

„Amennyiben nem áll le a koszovói szerbek üldözése, a szerb politikusok elhagyják a koszovói intézményeket” – közölte Aleksandar Vucic. Mint mondta:

a szerbek kompromisszumos megoldásra törekednek, de a koszovói fél eddig nem mutatott erre hajlandóságot.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spontán
2022. augusztus 22. 11:03
A NATO mióta békefenntató szervezet? Az ENSZ békefenntartók mire valók. USA =NATO=USA takarodó Koszovóból meg Európából. Kibombázták Szerbiából Koszovót, nem szégyellik a pofájukat!!!! Rohadt, mocskos világterrorista!!!! Éljen Szerbia!!!!
chief Bromden
2022. augusztus 22. 07:28
Akkor mi is igényt tartunk az elcsatolt részekre.
Sany Xepi
2022. augusztus 22. 06:09
Nagyon hiányzik már egyeseknek Európa teljes lángba borítása. De Putyin megmondta, Amerika ezt már nem fogja megúszni.
BlancoAgilon38
2022. augusztus 22. 04:00
Világháborút szít az USA fegyverlobbi, plusz a Soros és társai féle "aktivisták", az Unió. Ukrajna, a Balkán, Tajvan, migránsok tömegei, elszabadult vírusok... Hiperinfláció, satöbbi. Hogy ennek nem lesz jó vége, abban biztos vagyok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!