ENSZ-főtitkár: Évtizedek után újra fenyeget a nukleáris összecsapás veszélye

2022. augusztus 08. 07:57

Guterres mindemellett még Japánt is felszólította, hogy állítsa le a szénprojektek finanszírozását.

2022. augusztus 08. 07:57
null

A Reuters hírügynökség szerint Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn arról beszélt Japánban, hogy a nukleáris konfrontáció veszélye évtizedek óta először tért vissza – erről a 24.hu tudósít. Felszólította az atomhatalmakat: kötelezzék el magukat, hogy elsődlegesen nem használják ezeket a fegyvereket.

Bármiféle atomerőmű elleni támadás „öngyilkos dolog” –

mondta Gutteres azokra a hírekre reagálva, amelyek az ukrán zaporizssjai atomerőmű megtámadásáról szólnak. Hangsúlyozták: mindezek egy tokiói sajtókonferencián hangoztak el, miután Guterres Hirosimában szombaton részt vett az első atombomba ledobásának 77. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen.

Az ENSZ-főtitkár ezzel együtt arra is felszólította Japánt, hogy állítsa le a szénprojektek állami és magánfinanszírozását, eleget téve ezzel a fosszilis energiahordozók visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalásainak, tették hozzá.

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2022. augusztus 08. 17:09
Legalább az ENSZ élére nem találtak egy normális, nem befolyásolható, nem megvesztegethető embert?
zakar zoltán béla
2022. augusztus 08. 13:07
aljas sunyi egyéb
NZoltán
2022. augusztus 08. 11:00
Guterres nagyon jól tudja, még akkor is ha nem mondja ki, hogy ha az amerikaiak nem állnak le a NATO val karöltve az ukránok pénzelésével és modern fegyverek, zsoldosok és kiképzők tömésével, akkor előbb-utóbb a konfliktust csak egy orosz nukleáris csapás lesz képes lezárni. Ezt nem lenne szabad kikényszeríteni ! Az nem megy/mehet a végtelenségig, hogy Amerika és a NATO korlátlan fegyver cunamija ellen az oroszok sokáig eltűrjék, elviseljék katonáik elvesztését, országuk gazdasági blokádját és esetleg kapituláljanak mint egy megszégyenített nukleáris nagyhatalom. Aki ezt hiszi ebben bízik, az nem normális. Ha pedig akkor válaszként, amint ígérték ???, közvetlenül is beavatkoznak elvakult önteltségükben és katonai erejük elrettentésében bízva ..., az a civilizációnk végét fogja jelenteni pár órán belül. Ha marad túlélő, az majd hibáztathat, mutogathat arra akire csak akar, ha egyáltalán lesz akire mutasson.
Sany Xepi
2022. augusztus 08. 10:53
Viszont Amerika mindmáig két esetben az egyedüli példa nukleáris fegyverek háborús alkalmazására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!