Beavatkozhat a NATO a szerb-koszovói konfliktusba

2022. augusztus 17. 17:06

Ez a régió stabilitásának veszélyeztetése esetén következhet be – közölte Jens Stoltenberg, a védelmi szövetség főtitkára.

2022. augusztus 17. 17:06
null

„A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderő, a KFOR kész beavatkozni a régió stabilitásának bármilyen veszélyeztetése esetén” –  jelentette be szerdán a NATO-főtitkár. Jens Stoltenberg a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd fontosságát hangsúlyozva kijelentette: a NATO koszovói jelenléte a stabilitást szolgálja. 

A NATO mintegy négyezer, a helyszínen szolgálatot teljesítő katonája kész segítséget nyújtani a feleknek ez irányú törekvéseik megvalósításában” – fogalmazott a NATO-főtitkár.    

Stoltenberg hangsúlyozta: arra ösztönzi a két ország vezetőjét, tanúsítsanak önuralmat a megbeszélés során, és törekedjenek egymás álláspontjának megértésére. „Egymás megértése a helyzet elmérgesedésnek megelőzését szolgálja” – húzta alá. Kijelentette: noha a helyzet javult, minden fél, különösen a belgrádi és pristinai tisztségviselők felelőssége, hogy megakadályozzák az eszkalációt.    

A NATO-főtitkár azt megelőzően találkozott a szerb elnökkel, hogy csütörtökön tartják az Európai Bizottság szervezésében a Szerbia és Koszovó kapcsolatának helyreállítását célzó úgynevezett Belgrád-Pristina párbeszéd ülését. Stoltenberg a nap folyamán Albin Kurti koszovói miniszterelnökkel is találkozik. 

Vucic: A béke és a stabilitás a legfontosabb Szerbia számára

Aleksandar Vucic a sajtótájékoztatón azt mondta, nehéz tárgyalásokra számít a Belgrád-Pristina párbeszéd keretében, ugyanis mint fogalmazott – „a felek szinte semmiben sem értenek egyet”. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a tárgyalók megtesznek mindent a megoldás érdekében. „Remélem, elég bölcsek leszünk ahhoz, hogy megoldásra jussunk kompromisszum elérésével. A béke és a stabilitás a legfontosabb Szerbia számára” – fogalmazott Vucic, majd hozzátette:

szeretnék megerősíteni az együttműködésüket, és el akarják kerülni az eszkaláció vagy a konfliktus mindenfajta lehetőségét.    

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád továbbra is saját tartományának tartja a többségében albánok lakta déli területet. A két fél között 2013-ban kezdődtek meg a kapcsolat normalizálását célzó tárgyalások, de 2018-ban meg is szakadtak, mert Koszovó 100 százalékos vámot vezetett be a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező árukra. Az intézkedést később visszavonták. A kapcsolat rendezése mindkét fél számára azért is fontos, mert csak így tudják folytatni a megkezdett uniós integrációt.

(MTI)

Nyitókép: Armend NIMANI / AFP

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artojan
2022. augusztus 18. 00:11
"Mindent meg kell tenni a régióban kialakult feszültség enyhítésére".. Milyen rendes ez a Nato ! Visszaadja Koszovót a valódi tulajdonosának,Szerbiának.?.,.......vagy nem
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. augusztus 17. 22:50
Tehát be! Milyen lenne már, ha nem tudnák demonstrálni az új vasaikat, mikor a szomszédban az oroszok harcolnak?! Hajrá, csak így tovább, nincs még elég baja Európának! Hogy mi a kurva anyjuknak nem mennek már Észak Amerikába harcolni? Csak hogy érezzék azok is a törődést.
konfucius
2022. augusztus 17. 21:31
A NATO minden tagja beleegyezett ebbe? Az én országom nevében is beszél a kedves NATO? LÓFASZT!
figyelő4322
2022. augusztus 17. 21:01
Ha valaki nem tudná, Koszovó a régi RIGÓMEZŐ, ahol a csata után a középkori Szerbia összeomlott az Oszmán Törökország támadása eredményeként. Az albánok a muzulmán vallásra áttérésük után kezdtek beszivárogni. Az utolsó kb. 200 évben pedig meghódították Rigómezőt az albánok, főleg sok gyerekük révén. Szerbek ma már főleg csak az északi részeken élnek, az ugyancsak régi Metohiában. Volt egy bölcs ember vagy 30 éve, aki azt mondta: "Az ország azé, aki teleszüli." De mennyire igaz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!