Tusványosi beszéde miatt fenyegeti Orbánt a cseh miniszter

2022. augusztus 05. 15:30

Mikuláš Bek szerint „következményei” lesznek a beszédnek.

2022. augusztus 05. 15:30
null

Politikai következményei lesznek” Orbán Viktor tusványosi beszédének – jelentette ki a cseh Aktualně.cz-nek és a Hospodářské novinynak Mikuláš Bek, a cseh kormány európai ügyekért felelős minisztere.

A jobbközép Polgári Demokrata Párt (ODS) vezette, egyébként jelentős részben a balliberális Kalózpárt és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) politikusaiból álló kabinetben több miniszter is foglalkozik az ország külkapcsolataival. A külügyi tárcát a kalózpárti Jan Lipavsky vezeti, mellette Mikuláš Bek (STAN) csak a második legfontosabb, külpolitikai fókuszú tagja a kormánynak. A cseh soros uniós elnökségben Bek most az EU általános ügyekért felelős tanácsát vezeti. 

Az Európa-miniszter szerint a tusványosi beszéd „még jobban megerősíti a tagállamok kritikus viszonyát Magyarországgal szemben”, így még jobban elmérgesedik a vita Budapest és a többi kormány között. „Azt gondolom, hogy

– mondta Mikuláš Bek.

A beszéd egyébként az ODS soraiban is nagy port kavart. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsaládja, ahová a Polgári Demokrata Párt is tartozik, nem csatlakozott az Európai Parlament többi képviselőcsoportja által kezdeményezett közös deklarációhoz, amely arra kéri az Európai Bizottságot és a Tanácsot, hogy szankcionálja Magyarországot. Az ODS egyik EP-képviselője szerint ennek az az oka, a pártcsaládot domináló lengyel Jog és Igazságosság nem akart precedenst teremteni a kezdeményezés támogatásával. A nyilatkozó képviselő szerint az ODS-ben nem is tudtak ennek a deklarációnak a létezéséről, ami utólag azért sok mindent megváltoztat. A jobbközépnek számító párt soraiból többen is elítélték a magyar miniszterelnök beszédét.

A nyitóképen: Mikuláš Bek. Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

Összesen 356 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2022. augusztus 06. 08:46
Gondolom, lesz még vagy fél évig miniszter, aztán megy vissza a semmibe, valami nagyot kellett mondania neki is.
Hunmagyar
2022. augusztus 06. 01:36
Sorostól mar csak egy ugató cseh kutyára futja?
fatman
2022. augusztus 06. 00:37
"A csehek csupán 32 százaléka szeretné, ha a kormányuk az uniós elnökség alatt Ukrajnára összpontosítana." "felmérés, amely arra mutat rá, hogy a cseh lakosság az energiaellátás biztosítását tartja a legfontosabb prioritásnak a kormány által az Európai Unió Tanácsának elnöksége idejére kitűzött öt téma közül. A válaszadók 79 százaléka szeretné, ha a Fiala-kabinet az energiaválság következményeinek kezelésére összpontosítana az Európai Unióban." https://infostart.hu/tudositoink/2022/08/05/szolvakok-csehek-fontosabb-az-energia-mint-a-haboru
silenceCZ
2022. augusztus 05. 21:07
Bek a kommunista muzikológus ( mármint 90 előtt volt kommunista, most már liberális ) pampog... teljesen jelentéktelen figura, nem kell vele foglalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!