ENSZ-főtitkár: Tragikus ponthoz érkezett a konfliktus, és nincs kilátás a végére

2022. augusztus 24. 19:56

„A vészfények villognak” – figyelmeztetett a főtitkár egy nukleáris katasztrófa veszélyére.

2022. augusztus 24. 19:56
null

Tragikus ponthoz érkezett az ukrajnai konfliktus, és nincs kilátás a végére – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) kedd esti ülésén, amelyet az orosz támadás óta eltelt pontosan fél év miatt hívtak össze.

„A mai nap szomorú és tragikus mérföldkő”–  mondta Guterres. Civilek ezrei, köztük gyerekek százai haltak vagy sebesültek meg a harcokban. „A világ az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértéseit tapasztalhatta meg” – fűzte hozzá. „A humanitárius fronton elért eredmények dacára nincs jele a harcok végének Ukrajnában – s újabb térségekben mérgesedhet el a helyzet” – hívta fel a figyelmet Guterres.    

A világszervezet főtitkára újfent sürgette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakembereinek a zaporizzsjai atomerőműbe tervezett missziója megvalósítását, amely a harcoló felek hivatalos hozzájárulása ellenére még mindig nem kapott zöld jelzést.

miután az erőmű területét lövések érik, és ezekkel a konfliktus szereplői egymást vádolják.Ugyanakkor biztatónak nevezte a Moszkva és Kijev között létrejött megállapodást a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról.    

A tanácskozáson videóüzenet útján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is felszólalt. Beszédében a ukrajnai orosz invázió elhárításának globális jelentőségét hangoztatta.  „Országunk ma ünnepli függetlenségének napját, és most mindenki láthatja, hogy a világ rá van utalva függetlenségünkre” – jelentette ki Zelenszkij. Úgy fogalmazott, hogy

Európában, Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában”. „Oroszországot felelősségre kell vonni az Ukrajna ellen elkövetett agresszió miatt” – tette hozzá.    

Az ukrán elnök a zaporizzsjai atomerőmű ügyéről szólva felvetette, hogy Oroszország adja át a létesítmény ellenőrzését a NAÜ-nek. Kijelentette, hogy a NAÜ szakértői küldöttségének „minél hamarabb” és tartósan át kell vennie az atomerőmű irányítását. Hozzátette, hogy Oroszországnak feltétel nélkül le kell állnia „nukleáris zsarolásával”, és teljesen ki kell vonnia csapatait a régióból. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország ENSZ-nagykövete egyébként arra hivatkozva próbálta meg elejét venni Zelenszkij videóüzenete bejátszásának, hogy az ukrán elnöknek a szabályok szerint személyesen kellene megjelennie a BT-ben.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2022. augusztus 25. 13:24
Nem síránkozni kell főtitkár úr, hanem odabaszni mindenkinek,aki gerjeszti a háborút! Azért ENSZ főtitkár! ...
formaegy
2022. augusztus 25. 08:23
Az USA már keresztbe-kosba legyilkolta az egész világot!!!!!!!!!!!!!!!!! Arról is pofáznál valamit te görény??? Nektek köszönhető büdös gyilkos náci férgek!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bicsike
2022. augusztus 25. 07:26
Figyelj Antonio te gittegylet főtitkár. Ne azt mond, hogy mi fog történni hanem azt, hogy mit tettél/tettetek azért, hogy ne történjen meg! Ja, hogy nem tettetek semmit? Akkor jöjjön csak a pusztulás. Remélem a cimboráiddal együtt ti szopjátok meg először a faszt.
Jusztiscsak
2022. augusztus 25. 07:03
Hajrá Ukrajna! Mellettetek van az egész fejlett, civilizált világ.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!