NATO-támaszpont jöhet létre Albániában

2022. július 11. 15:09

A héten tárgyal az albán miniszterelnök és a NATO-főtitkár a szövetséges haditengerészeti bázis létrehozásáról.

2022. július 11. 15:09
null

Edi Rama albán miniszterelnök a héten Brüsszelben találkozik Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, hogy tárgyaljanak az ország adriai partvidékén lévő kikötő NATO haditengerészeti bázisává való átalakításról – írja az Euractiv. Az átalakításra szánt Porto Romano kikötő Durresben, a fővárostól, Tiranától 40 percre található, egy kereskedelmi és egy katonai haditengerészeti bázisból áll majd. A finanszírozást az albán állam és a NATO fogja együtt biztosítani.

Albánia 2009 óta tagja a NATO-nak, és azóta keményen dolgozik azon, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek. Miközben a védelmi kiadások 2020-tól 1,535%-on állnak, az ország adott otthont a NATO Defender 2021 missziójának, és az Ukrajnában zajló háború közepette gyorsan csatlakozott a szövetséghez.

Emellett a NATO átalakítja a Kucovában található, egykori kommunista katonai légibázist is. A rekonstrukciós munkálatok januárban kezdődtek meg 50 millió euróból, és a bázis 2023-ban lesz üzemképes. A bázis lőszerraktárként és üzemanyag-utántöltő központként fog működni, és a munkálatok során új tárolóegységeket építenek, valamint helyreállítják a kifutópályát és korszerűsítik a meglévő irányítótornyot.

Nyitókép/illusztráció: MARCUS BRANDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2022. július 11. 16:58
Célpont lehet Bulgáriából. Gratulálok nekik.
Dr. Greta Grünberg
2022. július 11. 16:35
Nagy szerencse, hogy nincs már k.u.k. haditengerészet meg parádézó magyar matrózbrigádok, akik legfeljebb baywatchkodásra meg tiktokkerezésre lennének jók! A NATO ezt a feladatot is sokkal jobban megoldja, mint mi, magyarok.
Ficium
2022. július 11. 16:31
Remélem az oroszok betelepülnek Mexikóba és Dél-Amerikába.
pepita
2022. július 11. 15:57
Ha ez megvalósul még egy lépést tettünk a III. VH felé ! A NATO vele az USA nagyon akarják. Európát megsemmisíteni ,és ők óceánon túlról figyelnék.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!