Új illetéket vezetnének be a németek a földgáz kiesése miatt

2022. július 04. 07:06

A fogyasztókkal fizettetné meg Németország az orosz gázszállítások esetleges kiesését.

2022. július 04. 07:06
null

„Egy új illeték bevezetésével egyenlően, az összes fogyasztóra szétterítve kellene elosztani az orosz földgázszállítások csökkenése és esetleges teljes kiesése miatt keletkező költségeket Németországban” – javasolja a szövetségi kormány hétvégi sajtójelentések szerint, írja a Portfolio. Hozzátették: Robert Habeck gazdasági miniszter, alkancellár egy szombat esti hamburgi pódiumbeszélgetésen közvetve megerősítette a Reuters hírügynökség értesülését, miszerint az energiaellátás biztonságáról szóló törvény napokon belül várható módosításával a földgázellátási válsághelyzet riasztási vagy vészhelyzeti szintjének kihirdetése esetén

lehetővé válik egy új illeték beépítése a földgáz fogyasztói árába.

Árkiigazítási mechanizmus helyett új illeték

Azt írják, hogy a miniszter az ország legnagyobb földgázimportőre, a fizetési nehézségekkel küszködő Uniper példájára utalva kiemelte, hogy súlyos gondjai támadhatnak azoknak a vállalkozásoknak, amelyek az orosz gázszállítások visszafogása miatt kénytelenek jóval magasabb áron pótolni a hiányzó mennyiséget, de a váratlanul és jelentősen megemelkedő költséget a hosszú távú szerződéseik miatt nem tudják rögtön áthárítani a vásárlóikra, például a települési, városi közműszolgáltatókra. „Az ilyen helyzetek kezelésére szolgál az úgynevezett árkiigazítási mechanizmus, az úgynevezett árkiigazítási mechanizmus, amelynek révén az érintett cégek a még érvényes tarifát felülírva azonnal érvényesíthetik a költségnövekedést az áraikban. Ez azonban nagyon éles kard, ezért nem is használják” – mondta a miniszter.

Kifejtette: az árkiigazítási mechanizmus beindítása azzal járna, hogy a földgázt az orosz import visszafogása miatt máshol, drágábban beszerző vállalatoktól vásárló közműszolgáltatóknak hirtelen a megszokottnál jóval magasabb árat kellene fizetniük, és ezt a költségnövekedést érvényesíteniük kellene fogyasztóiknál, a háztartásoknál és egyéb ügyfeleknél, cégeknél, közintézményeknél. Ez Robert Habeck szavai szerint azonnali „árrobbanást” okozna. Ráadásul

a mechanizmus szélsőségesen eltérő módon érintené a fogyasztókat, hiszen nem minden importőr üzletel orosz gázzal,

így nem minden közműszolgáltatónál emelkednének az árak robbanásszerűen. A tervezett új megoldás, az illeték a kormány szándéka szerint átlátható és igazságos módon osztaná el a költségeket minden fogyasztó között – jelentette a Reuters.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/DPA/Roberto Pfeil

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2022. július 04. 17:18
Kérünk egy kávét!
Tiszafa
2022. július 04. 12:45
Ez az izé, ez az "árkiigazítási mechanizmus" ez csak ideiglenes lesz ám. Csak addig kell fizetni, még meg nem fagynak...
roughneck
2022. július 04. 12:14
Igy kell ezt csinalni, csak semmi cico! Minel kevesebb a gaz, annal magasabb az illetek. Ha egy kobmeternyi gaz sincs, akkor az illetek felso hataraca csillagos eg. Ezt valami Shylock talalta ki megint...?
darázs
2022. július 04. 10:50
jó az irány büntessük meg a rossz kommunistákat ha az ideológia helyett a túlélést választják!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!