Kizárják a brit kormányfőesélyesek Johnson kormányban maradását

2022. július 26. 11:45

A jelenleg külügyminiszter Liz Truss úgy fogalmazott, Johnsonnak „jól megérdemelt pihenőre” kell vonulnia.

2022. július 26. 11:45
null

 Kizárták a brit miniszterelnöki posztért versengő jelöltek televíziós vitájukban, hogy a tisztségből távozó Boris Johnson szerepet kapjon a következő kormányban.

Liz Truss és Rishi Sunak hétfő este folytatott televíziós vitát egymással, hogy segítsen eldönteni pártjuk választóinak, melyiküket támogassák Johnson utódjaként a pártelnöki és kormányfői székben. A jelenleg külügyminiszter Truss úgy fogalmazott, Johnsonnak „jól megérdemelt pihenőre” kell vonulnia, miután távozik a kabinet éléről. Sunak, aki a pénzügyminiszteri tárca vezetését követően pályázik a miniszterelnöki székre, arra hivatkozva utasította el Johnson szerepvállalását, hogy a pártnak most előre kell tekintenie. Truss és Sunak versengése valójában a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyik, de mivel a párt kormányon van, az új tory vezető az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz. A két jelölt közül a párt 160 ezer tagja választja meg következő vezetőjét postai, illetve elektronikus úton.    

A választást az tette szükségessé, hogy Boris Johnson az utóbbi hónapok sorozatos belpolitikai botrányai nyomán július 7-én bejelentette lemondását a Konzervatív Párt vezetői posztjáról. Ez kormányfői tisztségének megszűnését is jelenti, de

utódja megválasztásáig még ellátja e hivatal teendőit.    

A jelenlegi felmérések szerint Truss számít esélyesebbnek, bár korábban sokáig Sunak állt az élen.    A televíziós vitában elsősorban gazdasági kérdéseket jártak körül. Truss azzal érvelt, hogy Sunak óvatos költségvetési kiegyensúlyozási tervei recesszióba taszítanák a gazdaságot, Sunak viszont Truss adócsökkentési elképzeléseit ostorozta, azt hangoztatva, hogy azokra nincsen fedezet, és a gazdaság összeomlását is okozhatják.   

 Egy hétfő éjjeli gyorsfelmérés szerint a tévénézők nagyjából egyformán ítélték meg a két jelölt teljesítményét a vitában, a konzervatív szavazók közül azonban Trusst látták többen felülkerekedni. A párttagok a szavazólapokat augusztus első hetében kapják meg, a voksok leadási határideje szeptember 2., a szavazás eredményét szeptember 5-én hirdetik ki.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP pool/Frank Augstein

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. július 26. 14:59
Jön Sunak. A (gyarmat)Birodalom visszavág. Helyes.
olajfa1
2022. július 26. 12:38
A britek önmagukat szúrják tökön! Egyik legjobb miniszterelnöküket menesztik... mert adott egy party-t... EZ MÁR SZÍNTISZTA FASIZMUS!
Lombi
2022. július 26. 12:36
Szerintem ő már elbulizgat a nyugdíjából is.
simonvitéz
2022. július 26. 12:31
Egyik gyengébb jelölt, mint a másik. Persze ez nem véletlenül van így. Kimondatlan feladatuk, hogy a globalista elit megbízásábol valahogy visszacsempésszék az Egyesült Királyságot az Unióba. Sikerülhet ez nekik? Kizárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!