Macron szerint Putyin történelmi és alapvető hibát követett el Ukrajna megtámadásával

2022. június 04. 12:33

A francia elnök úgy fogalmazott, „szeretnénk növelni a pénzügyi és katonai támogatást Ukrajnának. És mindent megtenni azért, hogy a gabonaszállítmányok kijussanak onnan”.

2022. június 04. 12:33
null

Emmanuel Macron francia elnök szerint orosz kollégája, Vlagyimir Putyin „történelmi és alapvető hibát” követett el Ukrajna megtámadásával, aminek következtében el is szigetelődött.

„Úgy gondolom, ki is mondom, hogy történelmi és alapvető hibát követett el (az orosz elnök) a népe, önmaga és a történelem számára is” - mondta a francia elnök a regionális lapoknak péntek este adott interjújában. „Úgy vélem, hogy elszigetelődött. Bezárkózni az elszigetelődésbe egy dolog, tudni onnan kijutni viszont nagyon nehéz út”, mégpedig azért nem, hogy „azon a napon, amikor a harcoknak vége lesz, tudjunk majd egy megoldási utat kiépíteni a diplomácia eszközeivel”. Emmanuel Macron nem zárta ki, hogy európai kollégáihoz hasonlóan ő is hamarosan ellátogat Kijevbe.

„Szeretnénk növelni a pénzügyi és katonai támogatást Ukrajnának. És mindent megtenni azért, hogy a gabonaszállítmányok kijussanak Ukrajnából” – tette hozzá, ellentmondva ezzel Vlagyimir Putyinnak, aki szerint Oroszország hajlandó biztosítani az ellenőrzése alatt álló ukrán kikötőkből a gabonaszállítmányok biztonságos és zavartalan exportját.

(MTI)

Fotó: Vlagyimir Putyin orosz és Emmanuel Macron francia elnök sajtóértekezletet tart tárgyalásuk után a moszkvai Kremlben 2022. február 7-én.MTI/AP Pool/Thibault Camus

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tölgy
2022. június 04. 18:20
Történelmi hibát gorbacsov követett el, amikor színorosz területeket engedett át a náciknak 1991-ben. Ezt a történelmi hibát a fejlettnyugat megfejelte amikor a nácikat kiképezte és ellátta/ja fegyverekkel. Vesszen a jurópai neobolsevizmus és az ukrán nácizmus!
Daddy1938
2022. június 04. 16:58
Az u.n. "Nyugat" mindig is - 1.000 éve ! - magyargyülölö volt. Miért? Nem tudjuk. De így volt és így van. Pedig a magyarok védték az u.n. Nyugatot évszázadokon át! Én itt élek: "Nyugaton". De: egyszerüen undorítóak!
Erdőmester
2022. június 04. 16:49
Macron meg a nyugat vezetői, no meg a dicsőséges USA követtek el nagy hibát, azzal, hogy Ukrajna mellé állva a fegyverszállításokkal eszkalálták a háborút, fokozva ezzel az ukrán nép szenvedését. Zelenszkij, ez a sötét gazember pedig mindezek kiszolgálója. Az oroszok most már bőszült medve módjára bedarálják amit elterveztek.
Nyugati Ádám
2022. június 04. 16:42
Az oroszok elleni háborúk oka és célja az oroszországi nyersanyag és energiahordozó források fölötti rendelkezési jog megszerzése. Mivel ezt jelcin alatt senkinek sem sikerül elérni, a művelet most vált feltétlenül aktuálissá. Az ok valójában a 20. század két, valójában egybefüggő háborújával azonos, úgy mint a német birodalmi márka helyett az USA dollár világpénz státusának megtartása, mivel a nyersanyag és energiahordozó fontosabbá vált a pénznél is. Az ukránok most a világpénz fölött rendelkező pénzoligarchia céljaiért háborúznak, hiszen NATO tagság nélkül el lettek volna, sőt ha kevésbé korruptak lennének, már EU taggá is válhattak volna. Az oroszokhoz hasonlóan a kínaiak is hierarchikus politikát visznek, ezért megértik egymást és egyik ország sem akar egy világkormány alá rendelődni, amit az amiknak is tudnia kell. Nagy valószínűséggel két pólus jön létre de mindkét fél tisztában van azzal, hogy világháborút nem nyerhetnek, inkább a két tömb egymásmellettisége lesz a megoldás egy időre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!