Ítéletet hirdettek a Johnny Depp kontra Amber Heard perben

2022. június 01. 21:44

Az esküdtek szerint Amber Heard hazudott, így 15 millió dollárt kell fizetnie.

2022. június 01. 21:44
null

A Johnny Depp és Amber Heard közötti perben ítéletet hozó héttagú esküdtszék hathetes tárgyalás és kevesebb mint három nap tanácskozás után hozta meg döntését – számolt be az Index.

Az esküdtek az első ügyben Johnny Deppnek adtak igazat, kimondták, hogy a Washington Postban megjelent, bántalmazásról szóló cikket Amber Heard jegyezte, annak állításai pedig hamisak voltak és alkalmasak arra, hogy a színésznő komoly erkölcsi és anyagi kárt okozzon volt férjének. Továbbá kimondták, hogy Amber Heard kifejezetten rosszindulatú szándékból cselekedett.

Depp sikeresen bizonyította állításai igazát,

Amber Heardnek 15 millió dollárt kell fizetnie.

A színésznőnek azonban sikerült megnyernie az egyik ellenkeresetét, így 2 millió dollárt kap.

Előzmények: (Részlet a Johnny Depp kontra Amber Heard – miről szól valójában Hollywod legújabb botránya? című cikkünkből)

A per felperese Johnny Depp, 50 millió dollár kártérítésre perli volt feleségét, Amber Heardöt – aki viszont Deppet perli 100 millió dollárra.

Depp arra alapítja keresetét, hogy a volt felesége által 2018 decemberében a Washington Postban írt cikk gyakorlatilag megsemmisítette az ő karrierjét, és hatalmas anyagi veszteséget okozott neki. Mi is volt ez?

A botrányt kirobbantó cikk

2018 decemberében a The Washington Post egy Heard által írt véleménycikket tett közzé; a címe: „Amber Heard: Felszólaltam a szexuális erőszak ellen – és szembenéztem kultúránk haragjával. Ennek meg kell változnia”. 

A cikkben Heard kijelentette: „Két évvel ezelőtt a családon belüli erőszakot képviselő közszereplővé váltam, és rám zúdult a kultúránk haragjának teljes ereje azokkal a nőkkel szemben, akik felszólalnak. [...] Abban a ritka nézőpontban voltam, hogy valós időben láthattam, hogyan védik az intézmények a bántalmazással vádolt férfiakat”. Azt is elmondta, hogy ennek következtében elvesztett egy filmszerepet és egy globális divatmárka reklámkampányát.

A „Metoo”-szál

Heard cikke a „Metoo”-mozgalom egyik jeles mozzanata volt, amely rá kívánt mutatni, hogy férfiak a hatalmukkal visszaélve nőket bántalmaznak (a mozgalom a 2017-es évben Harvey Weinstein producer áldozatai kapcsán robbant ki). A mozgalom egyes képviselői szerint a társadalom általában egy patriarchális, elnyomó rendszer, amelyben a férfiak alávetettségben tartják és kizsákmányolják a nőket. Ez a mozgalom azóta is nagyon jelentősen határozza meg az Egyesült Államok médiáját és politikáját, és a „rendszerszintű rasszizmus” mellett a „rendszerszintű patriarchátus” is széles körben elfogadott lett (fő ellenségképként kitűzve a fehér, heteroszexuális férfiakat – ideáltipikus képviselőként Johnny Deppet). 

Depp karrierje megtört

A cikket követően Depp 1984 óta folyamatosan emelkedő karrierjének szinte egyik pillanatról a másikra vége lett. 2017-ben még a Karib tenger kalózai legújabb részében és a Harry Potter spinoff-filmekben láthattuk – 2021-ben pedig Johnny Puff, egy madár hangját adta egy „Puffins Impossible” c. TV sorozatban, amely néhány rajzolt kismadár és egy rozmár kalandjairól szólt (ennek egyébként készül a folytatása…).

Nyitófotó: Heard és Depp a tárgyalóteremben (Steve Helber / POOL / AFP)

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jabjab
2022. június 06. 15:38
Egyrészt tökéletesen alkalmasak, lévén a közhelyek - elcsépelt bár, de - igazságok, mivel evidenciákat mondanak ki. Ettől közhelyek. Másrészt ha nem kötekedni akarnál, azt is sunyin (nem a szürkével van bajod, hanem az Istenképemmel, vagy a tiéddel), hanem érdemben hozzászólni, akkor nem okoskodnál: bár a szürkét nem kizárólag csak a fekete és a fehér keverékeként lehet létrehozni (pl. narancs + kék), nem ez volt a mondanivalóm lényege. A szürke egy köztes szín a fekete és a fehér között. Ez egy semleges vagy akromatikus szín, ami szó szerint azt jelenti, hogy „szín nélküli” szín. Egyébként meg gondolj pl. a monitorok RGB színképzésére vagy a CMYK-ra, itt is a szürke más színekből van összerakva, amiket elegendően közelről meg is lehet nevezni. A szürke bizony közelről van, hogy nem szürke...
Ólat a trolloknak
2022. június 02. 07:54
Ez is egy hír a Mandineren.. A fos-univerzum szélén..
Ekeke
2022. június 02. 06:57
Fél éve Magyarországnak is megvan a szegény ember amber heardje... És nem véletlen hogy az amerikai terített betlijét látva, a wmn., 24.hu es tsaik már előre kármentő óbégatásba kezdtek, veszélyben latva a gondosan felépített bizniszt.. Pedig itt is megvolt minden, festék, smink,médiakampány, tanácsadók, népítélet a bántalmazóról, világos a háttér is: https://szinhaz.online/szilagy.. "Szilágyi Liliana, Szentesi Éva, Peller Mariann és Iványi Gábor is ott lesz a Freeszemlén 2022. május 8., vasárnap 09:52
Carcess
2022. június 02. 06:34
Jó csaj volt, a neoliberalizmus mennyire tönkreteszi az embert, egy rusnya banya lett belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!