A mesterséges intelligencia 90%-os pontossággal meg tudja mondani egy személy rasszát röntgenfelvétel alapján

2022. május 19. 15:45

A szakemberek nem értik, mindez hogyan lehetséges, ők ugyanis nem látnak olyan különbséget a képek között, amiből ez megállapítható lenne.

2022. május 19. 15:45
null

A Lancet Digital Health című tudományos folyóiratban jelent meg egy publikáció, miszerint a mesterséges intelligencia 90 százalékos pontossággal képes meghatározni egy beteg rasszát, csupán egyetlen röntgen- vagy CT-felvétel alapján.

A szakemberek nem értik, mindez hogyan lehetséges, ők ugyanis nem látnak olyan különbséget a képek között, amiből ez megállapítható lenne.

Marzyeh Ghassemi, a Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósa hozzátette, hogy amikor először meglátta az eredményeket, azt gondolta, hogy tévedés történt. A kutatás során kiderült, hogy a mélytanuló algoritmus 90 százalékos pontossággal mondja meg a személy rasszát, attól függetlenül, hogy a test mely részéről származik a röntgen- vagy CT-felvétel.

A szakemberek még arra is figyeltek, hogy minden kép ugyanolyan típusú – testsúlyú, életkorú – emberről készüljön, de ez sem zavarta meg az algoritmust.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. május 20. 18:26
Most informatikus szemmel nézem a hírt: pont ez a nagy baj a mesterséges intelligenciával, hogy fingja sincs senkinek, hogy mitől működik. Egyszerűen a természetes intelligencia nem tudja felfogni a működését. És ebben az a baj, hogy ha egyszer elromlik, akkor sem lesz halvány lila gőzünk sem, hogy most meg miért romlott el. És ezzel akarnak autók százmillióit irányítani. és sosem lesz 100%-os pontosságú, bár lehet hogy jobb lesz az embernél. De erre sem vnnék mérget. A legjobb az egészben, hogy olyanok mesélnek, írnak történeteket, vizionálnak az elterjedéséről, akiknek szintén semmi fogalmuk sincs, hogy mi ez.
Nabakker
2022. május 20. 08:30
régi nóta, hogy az arcfelismerők majomként azonosítják a négereket... rasszista gépek, vagy őszinték? :D
Parm
2022. május 20. 08:22
Gyűlölet-robot. Kikapcsolni!
Vakfolt
2022. május 20. 07:35
A képzeletbeli gendert nem fogja tudni megmondani, fogadni merek. Csak az igazit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!