Jedik után nyomoz az Európai Bizottság

2022. március 11. 11:08

Jedi Blue - ez a neve annak a keretmegállapodásnak, amellyel a Facebook-utód Meta és a Google hátrányosan befolyásolhatja az uniós piac működését. Az Európai Bizottság megkezdte nyomozását az ügyben.

2022. március 11. 11:08
null

Antitröszt-eljárás alá vette az Európai Bizottság a Google-t és a korábban Facebook néven ismert Metát. A szervezet gyanúja szerint a két cég online tevékenysége sérti az Európai Unió versenyjogi szabályait.

Egy 2018-as, "Jedi Blue" névre hallgató megállapodásról van szó, amelyet az akkori Facebook és a Google kötött. Ennek keretei között

a Google és a Facebook kölcsönös előnyt kínáltak egymásnak egymás reklámlicit-szolgáltatásának vonatkozásában.

A Google a Header Bidding-szolgáltatás révén kínált előnyt a legnagyobb közösségi platform számára, utóbbi pedig a Google nyílt ajánlattételi mechanizmusát (Open Bidding) részesítette előnyben.

A header bidding egy szolgáltatás, amely lehetővé teszi a hirdető felületek számára számára (ezek lehetnek akár médiatartalom-szolgáltatók, újságok is) hogy egyszerre több hirdetőtől is beszerezzék a pénzügyi ajánlattételt a hirdetési felületekre vonatkozóan. Ez azért éri meg a hirdető felületek számára, mert így nem kell egyenként megnyilatkoztatni az ajánlattevőket. Ennek eredményeképpen a hirdetők egymással versengve juthatnak hirdetési felülethez, a hirdetési felület üzemeltetői pedig össze tudják hasonlítani, hogy ki adta a legjobb ajánlatot a szolgáltatás igénybevételére. 

Az Európai Bizottság attól tart, hogy a Jedi Blue-megállapodás célja valójában az, hogy kizárja a piacról a Header Biddinggel és az Open Biddinggel versenyző egyéb reklámozási mechanizmusokat,

kárt okozva ezzel nemcsak a versenytársaknak, hanem az online orgánumoknak is.

Az Európai Bizottság gyanúja szerint a Jedi Blue-megállapodás az Európai Unió működéséről szóló szerződés 101., illetőleg 102. cikkébe ütközik. Ezek a jogszabályhelyek szólnak a tagállamok kereskedelmét hátrányosan befolyásoló versenykorlátozó, torzító gyakorlatok tilalmáról.

Az Európai Bizottság mellett az Egyesült Királyság is nyomoz a Jedi Blue-val kapcsolatban, jóllehet, utóbbi cselekményei még az Európai Bizottság vizsgálódásait megelőzően kezdődtek meg. A szigetország versenyjogi és piacfelügyeleti hatósága (Competition and Markets Authority, CMA) is vizsgálta, hogy a megállapodás érinti-e valamilyen formában a brit piacot. Az Egyesült Királyság mellett Texasban és az Egyesült Államok egyéb tagállamaiban is megkezdődött a vizsgálat a gyakorlattal kapcsolatban. 

A hírek szerint a brit CMA és az Európai Bizottság közösen folytatják a vizsgálódásokat.

Kép: DENIS CHARLET / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. március 12. 15:18
Úgysem merik. Ha egy picit is érdekelné őket Európa, Sorosékat kibasznák a picsába NGO-ival együtt.
csulak
2022. március 11. 21:55
Hatha buntetik is oket !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!