Az oroszok állítják, ukrán nacionalisták fegyverraktárként és szálláshelyként használtak egy zsinagógát

2022. március 30. 13:02

Az ukrán fegyveres erők újabb hadianyag-raktárainak megsemmisítéséről és egy mikolajivi harcálláspont felszámolásáról számolt be szerda délelőtti hadijelentésében az orosz katonai szóvivő.

2022. március 30. 13:02
null

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője moszkvai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az orosz haderő Hmelnyickij megyében nagypontosságú levegő-föld rakétákkal üzemanyag-raktárakat, a Donyeck megyében található Kamjanka községnél pedig Iszkander harcászati rakétával üzemanyag- és tüzérségi lőszerraktárt semmisített meg. Az elmúlt 24 óra alatt a tájékoztatás értelmében összesen 64 ukrán katonai objektumot pusztítottak el. Konasenkov közéjük sorolta az ukrán különleges műveleti erők Mikolajiv megyei főhadiszállását.

A tábornok szerint légiharcban lelőtték az ukrán légierő egy Szu-24-esét, a légvédelem pedig megsemmisített 10 drónt. Mint mondta, az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 124 repülőgépet és 77 helikoptert, 214 légvédelmi rakétarendszert, 321 pilóta nélküli légi járművet, 1752 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 184 rakéta-sorozatvetőt, 734 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 1640 speciális katonai járművet veszítettek.

Az oroszok szerint ukrán „nacionalista” alakulatok fegyver-tranzitraktárként és szálláshelyként használtak egy zsinagógát

Konasenkov fotókat bemutatva azt állította, hogy ukrán „nacionalista” alakulatok fegyver-tranzitraktárként és szálláshelyként használtak egy zsinagógát Umany városban. Mint mondta, az erre vonatkozó bizonyítékot az umanyi hitközség egyik tagja szolgáltatta az orosz hadseregnek.

A tábornok szerint az egyik bemutatott kép március 21-én készült, és azt ábrázolta, hogy a zsinagógába „gyerekek” feliratú iskolabuszokkal külföldi zsoldosok érkeztek. Hozzátette, hogy a zsidó templom katonai célú felhasználásának célja a provokáció volt.

Emlékeztetett rá, hogy március 20-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kneszethez intézett videóüzenetében azzal vádolta meg Oroszországot, hogy célba vette a Cserkaszi megyében található Umanyt, hozzátéve, hogy „ez egy olyan hely, ahová évente izraeliek tízezrei zarándokolnak el”.

A oroszpárti szakadárok lakónegyedek rakétázásával vádolják az ukránokat

A Donyec-medencei hatóságok szerint ukrán belövések következtében két ember életét vesztette, négy pedig megsérült Donyeckben. A városra 20 Grad típusú rakétát lőttek ki. Eduard Baszurin, a helyi „népi milícia” parancsnokhelyettese közölte, hogy Uragan rakéta-sorozatvetővel és tüzérséggel vették tűz alá a donyecki Tyeksztyilsiki lakónegyedet, egy nyolcemeletes ház három szintjét lerombolva és egy iskolát megrongálva. A beszámoló szerint a légvédelem megsemmisített egy Luhanszkra kilőtt Tocska-U rakétát.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerdán három újabb büntetőeljárást indított a donyecki és luhanszki „népköztársaságban” élő civil lakosság elleni ukrán tüzérségi támogatások ügyében, amelyek következtében tíz ember életét vesztette és 30 lakóépület megsemmisült.

Tatyjana Moszkalkova orosz emberi jogi biztos a parlamenti alsóház egy keddi rendezvényen bejelentette, hogy több mint négyszáz panasz érkezet hozzá az ukrajnai műveletekben részt vevő katonák hozzátartozóinak megfenyegetése miatt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2022. március 30. 18:55
Minden pofon jó helyre megy.
annamanna
2022. március 30. 16:02
"a zsinagógába „gyerekek” feliratú iskolabuszokkal külföldi zsoldosok érkeztek." Hát igen. Végül is ez várható. Sajnos ilyen körülmények között a "ki hazudik és ki mond igazat" már kideríthetetlen.
formaegy
2022. március 30. 15:01
A puccos seggű megengedte.
foldizs
2022. március 30. 13:58
Moszkvát nem használják harcállásnak az ukrán nacionalisták? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!