Felesége SMS-eit kérik számon az egyik főbírón Amerikában

2022. március 28. 16:04

Clarence Thomast, az USA Legfelsőbb Bíróságának főbíráját a 2020-as elnökválasztásokba való beavatkozással vádolja a demokrata közvélemény és a lemondását követeli.

2022. március 28. 16:04
null

Pénteken demokrata szenátorok követelték, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik konzervatív bírája, Clarence Thomas vonuljon vissza az ítélkezéstől minden olyan ügyben, amely a 2021. január 6-ai capitoliumi eseményekhez kapcsolódik. 

A közelmúltban ugyanis kiderült: Thomas felesége több SMS-t is küldött a Fehér Ház akkori kabinetfőnökének, Mark Meadows-nak azt sürgetve, hogy bíróság előtt támadják meg a 2020-as választási eredményeket. 

Egyike ezeknek például, hogy Ginni Thomas arra kérte Meadows stábját, hogy „engedjék ki a Krakent, és mentsenek meg mindenkit attól, hogy a baloldal Amerika vesztét okozza.” Ginni Thomas egy másik üzenetében rögzítette, hogy

Oregon szenátora, Ron Wyden közleményben kelt ki a fejleményekkel kapcsolatan, mondván, hogy Thomas főbíró cselekményei egyre kevésbé pártatlanok a legfőbb bírói fórum pulpitusán. Wyden álláspontja szerint Thomasnak ki kellene záratni magát az összes olyan ügyben, amely a január 6-ai események kivizsgálásával, Donald Trump esetleges visszatérésének jogi lehetőségeinek boncolgatásával vagy a 2024-es választások kapcsán indul.

A New Yorker magazin értesülései szerint a demokrata politikusok mellett a tudományos élet egyes képviselői is így tesznek. 
A bírói etika területén jártas Stephen Gillers, a N.Y.U. professzora például úgy véli, hogy bár számára szakmailag tolerálható volt Thomas feleségének bizonyos fokú politikai aktivizmusa,

Ginni Thomas ezzel a magatartásával átlépett egy bizonyos határt.

Osztja tehát azt a véleményt, hogy Clarence Thomasnak nem lenne szabad részt vennie a választások kapcsán indult ügyek kivizsgálásában.

Gillers álláspontja az, hogy lehetetlen megmondani azt, hogy ezek kivizsgálása során – tekintetbe véve feleségének érintettségét is – Thomas képes lenne-e pártatlanul ítélkezni. 

Rob Portman republikánus szenátor szerint Clarence Thomas „helyes döntést fogja meghozni”. Portman kiemeli, hogy Clarence Thomas integritásához soha nem fért kétség, és hogy ha kell, Thomas meg fogja hozni azt a döntést, amit mindenki elvár tőle. Hozzátette ugyanakkor, hogy véleménye szerint a főbírónak nem kellene önmagában attól kizáratnia magát az összes releváns eljárásból, hogy a felesége mit nyilatkozik akár a jogalkotó, akár a bírói hatalmi ágon belül.

Rick Scott republikánus szenátor pedig a Fox News-nak nyilatkozta, hogy

Ami a vonatkozó jogszabályokat illeti, a Legfelsőbb Bíróság bíráit nem kötik azok a szövetségi bírókra egyébként vonatkozó szabályok, amelyek szerint a bíráknak távol kell magukat tartani azoktól az ügyektől, amelyekben olyan körülmény merülhet fel, amely alapján egy jól tájékozott állampolgár kétségbe vonhatná az illető bíró pártatlanságát.

Vonatkozik rájuk azonban az a szabály, miszerint

tilos számukra olyan ügyekben részt venni, amelyek eldöntéséhez házastársaiknak olyan érdekük fűződik, amelynek figyelembe vétele alapvetően befolyásolhatja az ügy kimenetelét.

Vonatkozik rájuk továbbá az a szabály is, miszerint a Legfelsőbb Bíróság bíráinak ki kell záratniuk magát minden olyan ügyből, amelyben pártatlanságuk észszerű keretek között kétségbe vonható.

Clarence Thomas eddig két olyan ügyben vett részt, amely a 2020-as választásokhoz kapcsolódik, a harmadik (John Eastman v. Bennie Thompson) pedig hamarosan a Legfelsőbb Bíróság asztalára kerülhet.

Kép: J. DAVID AKE / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. április 08. 17:26
Nem volt még a világon ilyen csalás, mint ez. Sok csatatér államban mindenkinek küldtek ki levélszavazó lapot elavult címlisták alapján. 70 millió levélszavazat egy 300 milliós országban. Elképesztő..
B_kanya
2022. április 06. 15:08
"Ginni Thomas egy másik üzenetében rögzítette, hogy a 2020-as elnöki választásokat Amerikai történetének "legnagyobb szabású rablásának" tekinti." A "legnagyobb" jelzőben lehet, hogy téved, de a top10-ben benne lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!