Ukrajna mellett a Koreai-félszigeten is növekszik a feszültség

2022. február 13. 08:09

A dél-koreai, az amerikai és a japán külügyminiszter szombaton felszólította Phenjant, hagyjon fel a térségben végzett destabilizációs tevékenységével, és térjen vissza a tárgyalóasztalhoz, valamint tartsa tiszteletben az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) vonatkozó határozatait.

2022. február 13. 08:09
null

„Elítéljük az észak-koreai rakétakilövéseket és Észak-Korea törvénytelen rakétafejlesztési programját, amelyek egyértelműen megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatait” – szögezte le Antony Blinken amerikai külügyminiszter a hawaii Honoluluban, Jui Jong Csung dél-koreai és Hajasi Josimasza japán hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatóján.    A találkozót nem sokkal az után rendezték, hogy Észak-Korea januárban hét rakétakísérletből álló tesztsorozatot hajtott végre, amire 2017 óta nem volt példa.    

A sajtótájékoztatón Jui Jong Csung szintén bírálta a phenjani műveleteket, és felszólította Észak-Koreát, szüntesse be őket.    

Blinken mindeközben nem zárta ki, hogy a phenjani vezetés folytatni fogja a fellövéseket az ukrán válság mélyülése közepette is, ám hangsúlyozta: Washington e műveleteket nem hagyja figyelmen kívül más konfliktusok mellett sem, és erre jó példa az ügyben összehívott háromoldalú egyeztetés is.    

A tárcavezetők emellett közös közleményben kiálltak a Phenjannal való párbeszéd mellett, s felszólították Észak-Koreát, maradéktalanul tartsa be a nukleáris vagy ballisztikusrakéta-kísérleteket tiltó ENSZ-határozatokat. 

A tárgyalásokat követően a dél-koreai külügyminiszter külön is egyeztetett japán és amerikai hivatali partnereivel.    

Mindeközben a héten Mun Dzse In dél-koreai elnök arra figyelmeztetett, hogy újabb válsághelyzet alakulhat ki a Koreai-félszigeten, ha Phenjan beváltja fenyegetéseit, és újra nagy hatótávolságú rakétákat tesztel. ENSZ-szakértők február elején arról számoltak be, hogy Észak-Korea a BT határozatait megszegve folytatja nukleáris és ballisztikusrakéta-programjainak végrehajtását, egyebek között igyekszik növelni hasadóanyag-gyártási kapacitását.

(MTI)

Fotó: Jong-Hyun Kim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apika2
2022. február 13. 16:26
Mindha Biden kezéből kezdene kicsúszni néhány dolog....
PPK
2022. február 13. 12:33
Feszültség az kell. Miből élnének a firkaászok! Dolgoznának?
navis praetoria
2022. február 13. 12:21
Az lenne gebaszt, ha az orosz megindulna Ukrajna ellen, a kínai Tajvan ellen, Irán Izrael ellen, Észak-Korea meg Dél ellen. Mind egyszerre.
Gyzoltan
2022. február 13. 09:38
Sokat enyhítene a feszültségen, ha Amerika kivonulna Dél-Koreából! Mellesleg Japánból és Németországból is kivonhatná megszálló csapatait... -de, akár egész Európából is...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!