Eltűnőben az egybefüggő felvidéki magyar tömb egy friss kutatás szerint

2022. február 07. 13:29

Helyenként már egészen a határig húzódnak le a szlovák vagy szlovák többségű falvak – állapítja meg a felmérés.

2022. február 07. 13:29
null

Több helyen is felszakadt már az egybefüggőnek hitt dél-felvidéki magyar tömb – írja egy nemrég megjelent kutatás eredményeit ismertetve a ma7.sk. „Helyenként már egészen a határig húzódnak le a szlovák vagy szlovák többségű falvak és a korábban biztonságosnak tűnő magyar többség mára elenyészett” – áll a cikkben. A szóban forgó kutatást egyébként 2001 és 2021 között végezte a Pro Civis Polgári Társaság.

A kutatás megállapítása szerint a magyar többségű területek felszakadozásával nőnek az „asszimilációs szegélyhatások”, ráadásul ezek öngerjesztő folyamatok. Ahogy nő a szlovákság aránya ezeken a területeken, úgy csökken egyre inkább a magyar nyelv, a magyar közösség szerepe.

A felmérés szerint a következő években még több régióban lehet majd megtapasztalni ezeket a hatásokat. A cikk kiemeli: a Szenci járásban már a szórványmagyarság megmaradásáért kell küzdeni.

A Pro Civis vezetője, Őry Péter szerint a magyarok a Csallóközben is szigetekbe szorulnak vissza. „Ideje leütni egy karót, mint az alpesi gleccsereken, hogy 2022-ben itt voltunk. Aztán harminc év múlva megnézhetjük, hová jutottunk” – idézi a ma7 Őry Pétert.

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2022. február 17. 13:59
Mijafasznak egy ilyen cikk ide! Amiről szorgos dolgozó népünk nem tud, az nincs is! Régi kádári szentencia. Megszívlelendő morzsik.
az ember
2022. február 07. 18:18
Népszámlálási adatok térképi megjelenítését nem hívjuk kutatásnak. Sajnos nagy a keveredés és az asszimiláció, sokkal nagyobb, mint szerb-ukrán-román környezetben.
garabonciás
2022. február 07. 17:47
Eltűnőben az egész, nem csak az egybefüggőségünk, látszott ez már a 90-es években is. Erre rátett egy nagy lapáttal a Fletó-korszak, egy leszakadó országhoz nem dicsőség soha tartozni. Most iparkodhatunk, hogy megint vonzerőnk legyen, hosszú távon az egész Szlovákiának nevezett valamivel közös államot kell kialakítani, más lehetőségünk nem nagyon lesz.
John To
2022. február 07. 17:37
Dráva szögben is ugyanez a helyzet a 90-es években meg tiszta magyar falvak mára ott tartanak hogy a valamikori színtiszta magyar iskolába mar alig van magyar tanuló. A Petőfi Sándor általános iskolába ma többségben horvát gyerekek járnak és csak idő kérdése amikor az iskola nevet is elhorvátosítják. A 90-es években meg nem lehetett horvát szót hallani az utcán ma meg magyar szót nem lehet. Ma már a magyar gyerekek is horvátul beszelnek egymás között az utcán. Hihetetlen hogy 30 év alatt mekkora változáson ment keresztül egy kis falu (Laskó)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!