Lassult a felvidéki magyarság fogyása

2022. január 20. 11:55

422 ezren vallják magukat magyarnak Szlovákiában.

2022. január 20. 11:55
null

Mintegy 36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, ám a fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult, számszerűen a felére esett vissza az előző évtizedhez képest – derült ki a szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) által csütörtökön nyilvánosságra hozott adatokból.

A 2021-es népszámláláson magukat magyar nemzetiségűnek valló szlovák állampolgárok száma 2011-hez képest 36 ezerrel fővel – mintegy háromnegyed százalékponttal – az összlakosság 7,75 százalékára, 422 ezerre csökkent. Az aktuális statisztikai adatok ugyanakkor azt mutatják, hogy lassult a Szlovákiában élő magyarok létszámfogyásának üteme az elmúlt tíz évben a megelőző évtizedhez képest. 2001 és 2011 között ugyanis a szlovákiai magyarok lélekszáma több mint 60 ezerrel csökkent, ami az összlakossághoz viszonyítva 1,2 százalékos visszaesést jelentett.

(MTI, fotó: Molnár-Bernáth László)

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. január 21. 12:54
https://www.youtube.com/watch?v=-bJeRuyIuIM
Akitlosz
2022. január 21. 12:52
Csupán Magyarországhoz kell csatolni a Felvidéket és akkor a következő népszámláláson hirtelen rengeteg új magyar fog keletkezni. A mai szlovákok nagy részének ősei 110 éve még magyarok voltak.
celoke
2022. január 20. 23:02
A baloldali kormányok sorsukra hagyták a külhoni magyarságot. Az elveszettség érzése nem ösztönözte a magyarságtudat megtartását. Egyfajta „Minek tartozzunk akár üldöztetést vállalva egy olyan néphez, ami megtagad minket (2004. december 5.)?” –érzés volt jelen és asszimilációt okozott. Növelt ezt a baloldali kormányoknál az anyaország gazdasági és katonai gyengesége, nulla politikai tekintélye. Mostanra megváltozott a helyzet. A magyar kormány könyörtelenül és következetesen kiáll a külhoni magyarság érdekeiért. Megvan már a magyar állampolgárság. A magyar állam gazdaságilag és katonailag egyre erősebb. A röszkei migránsverés óta nemzetközi tekintélyünk is lett. Legalábbis látni, hogy velünk már nem lehet akárkinek szórakozni. A határon túli magyar kisebbség – különösen Kárpátalján számít ez nagyon sokat anyagilag – olyan pénzügyi és gazdasági támogatásban részesül az anyaországtól, hogy a szláv lakosok már irigyelik a magyarokat. Szülőföldi lakosoktól kapott hiteles információ, nem én találtam ki. És nemcsak a magyar iskolába íratott gyerekenkénti évi kb. 20 000 Ft miatt (Kárpátaljén 3-4 magyar gyereknél ez már az egyik szülőnek több havi fizetés), hanem azért is, mert a magyar falvakban a magyar államnak köszönhetően már vannak jó utak, gyógyszerek, gyerekeknek védőoltások, a magyar gazdák pályázhatnak mezőgazdasági gépekre (kárpátaljai magyar falvak tele vannak a magyar pályázatokon nyert, vadonatúj és korszerű, sötétkék „egyentraktorokkal”) és sorolhatnánk. 2016-ban már olyan, 1938-1941 óta nem látott nyilatkozatok is megjelentek magyar közösségektől, hogy még külhoniként is jó magyarnak lenni, és közösségi érzést ad nekik a magyar nemzethez való tartozás tudata. Ez pedig nagyban erősíti a magyarság-tudatot és fékezi vagy leállítja az asszimilációt.
viewty
2022. január 20. 18:42
Kassa 2,5% mondta magyarnak magát... Kassa elveszett. Nagymegyernek jár a taps, 78,4%.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!