Hatósági árat kérnek a románok a kormánytól a villamosenergiára és a gázra

2022. január 17. 22:12

Azt akarják, hogy a 2020 decemberében jegyzett szinten rögzítsék az árakat.

2022. január 17. 22:12
null

Romániában energiaárstopot kér négy munkáltatói érdekvédelmi szövetség és öt szakszervezeti tömörülés, amelyek közös nyílt levélben fordultak hétfőn Nicolae Ciuca román miniszterelnökhöz.

A munkáltatói szövetségek és a szakszervezetek azt kérik a bukaresti kormánytól, hogy

rögzítse a villamosenergia és a gáz árát legalább egy évig a 2020 decemberében jegyzett szinten.

Emlékeztetnek, hogy a törvényes előírások lehetővé teszik, hogy a kormány három évre meghosszabbítsa az energiaár befagyasztásáról szóló intézkedést.

Aláhúzták: tudatában vannak annak, hogy a drágulást a nemzetközi árak is okozták, de szerintük a romániai áremelkedések jóval magasabbak, mint a nemzetközi piacokon. Úgy vélték, hogy ez a helyzet nemcsak a lakosságot, hanem a teljes gazdaságot nehéz helyzetbe hozza. Rámutattak: az árak rögzítése a 2020 decemberében jegyzett szinten időt adna a hatóságoknak, hogy módosítsák a törvényes keretet úgy, hogy elkerülhető legyen egy gazdasági és társadalmi válsághelyzet.

A román kormánykoalíció tagjai hétfőn este tárgyalnak az energiaárakról, a pártok különböző javaslatokat tettek a gáz és a villamosenergia olcsóbbá tétele érdekében. A román statisztikai intézet pénteken közölte, hogy tavaly decemberben a gáz 52 százalékkal, a villamosenergia 15 százalékkal került többe 2020 decemberéhez mérten.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Esvány
2022. január 18. 09:25
Bezzegrománia...
patópál
2022. január 18. 08:56
Nekem csak egy kérdésem van: ki(k)nek a kezében van a román energiaszektor?
Teréz A Piréz
2022. január 18. 08:22
Most mehet a Maki kampányturnéra a romániai magyarokhoz, hogy agitáljon az árstop ellen. Boróka majd érzékenyíti őket előre.
aaabbbccc
2022. január 18. 07:44
Ha jol tudom, Romaniaban az IMF meg mindig beleszolhat a dolgokba, szoval siman ezt megtilthatja a kormanynak. Amikor nalunk a patas megcsinalta a devizamento csomagot (hitelek forintositasa) utana az IMF azt a roman kormanynak megtiltotta. Szerencsere nalunk az IMF-t kiakolbolitottak idejenben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!