Kriminalizálják a vérfertőzést Franciaországban

2022. január 12. 16:15

Több mint 200 éve a francia forradalom hatására engedélyezték, most azonban szigorúan büntetnék.

2022. január 12. 16:15
null

A francia kormány bejelentette, hogy megtiltja az incesztust, ezzel összhangba hozva az ország rendelkezéseit az uniós tagállamok döntő többségében alkalmazottakkal.

A jelenleg hatályos jogszabály a francia forradalom öröksége,

amely 1791-ben a keresztény alapokon nyugvó erkölcsi normákát felülírta, így olyan bűncselekmények, mint a vérfertőzés, az istenkáromlás és a szodómia kikerültek a törvénykönyvekből. 

A francia törvények értelmében a vérfertőző kapcsolatokat csak akkor tiltják, ha gyermekek is érintettek benne. Adrien Taquet gyermekvédelemért felelős államtitkár elmondta, hogy a kormány minden élethelyzetre kiterjeszti a vérfertőző kapcsolatok kriminalizálását, így ezeket még akkor sem lehet majd létesíteni, ha mindkét fél elmúlt 18 éves. Unokatestvérek ugyanakkor továbbra is házasodhatnak, a kormány pedig még nem erősítette meg, hogy az új szabályozás vonatkozni fog-e mostohacsaládban élőkre.

Az államtitkár az AFP-nek adott interjújában nyomatékosította, hogy

a vérfertőzés nem lehet életkor vagy beleegyezés kérdés.

Az incesztus ellen fel kell venni a harcot, és ezt egyértelművé kell tenni mindenki számára – jelentette ki Taquet.

Isabelle Aubry, a vérfertőzés áldozatainak segítséget nyújtó Face à L'inceste egyesület elnöke aláhúzta, hogy Franciaország, Spanyolország és Portugália azon országok közé tartozik Európában, ahol a hatályos jogszabályok nem tiltják a felnőttek közötti vérfertőző kapcsolatokat, valamint

semmilyen védelmet, segítségek nem nyújtanak az ezen kapcsolatokból születendő gyermekek számára. 

A témával kapcsolatos tabu megdöntésében fontos szerepet játszott egy bestsellerré vált könyv, amely arról számolt be, hogy a közismert baloldali politológus, Olivier Duhamel szexuálisan bántalmazta tizenéves mostohafiát az 1980-as években. A korábban EP-képviselőként is tevékenykedő Duhamel beismerte a vádakat, de büntetőeljárás nem indult ellene. 

Borítókép: Christophe Michel / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kizökkentidő
2022. február 10. 19:54
Így van, ráadásul az ilyen kapcsolatból fogant gyermek sokkal nagyobb eséllyel születik örökletes betegségekkel (beltenyészet).
kailniris
2022. február 10. 19:53
Milyen szép piros volt minden arrafelé akkoriban, a marseillaise-hez a guillotine adta ritmust, de szép idők voltak!
Tidal_wave
2022. február 10. 19:52
Nagy Francia Forradalom... És ezt ünneplik...
Deplorable
2022. február 03. 13:37
Csak megjegyzem, hogy az unokatestvérek közti házasság a muzulmánok jó részénél normának számít. Annak minden genetikai következményével együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!