Nem egyesülhet két erdélyi magyar párt a román bíróság szerint

2021. december 10. 15:55

Az MPP és az EMNP szerint abszurd a döntés.

2021. december 10. 15:55
null

A Bukaresti Táblabíróság megalapozatlannak tartotta a Magyar Polgári Párt (MPP) fellebbezését, és jogerősen elutasította pénteken az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) fúziójának a bejegyzését.

Az ítélet kivonata a romániai bíróságok portálján jelent meg. Korábban a Bukaresti Törvényszék azért utasította el a két kis erdélyi magyar párt fúziójának a bejegyzését, mert – amint a pártok közölték –

a létrejövő új párt hivatalos nevét magyarul is, románul is be kívánták jegyeztetni.

Az EMNP és az MPP – miután megismerték az elsőfokú határozat indoklását – közös közleményben nevezte abszurdnak és elfogadhatatlannak a fúzió bejegyzésének az elutasítást. „Mindez csak azért is abszurd és elfogadhatatlan, mert a fúziót kezdeményező, bíróság által már korábban bejegyzett két párt nevében szintén szerepel azok magyar megnevezése is, sőt az Erdélyi Magyar Néppárt esetében nem is a román, hanem a magyar hivatalos megnevezés az első” – állt a közleményükben.

Az EMNP és az MPP fúziójáról 2020. január 18-án Csíkszeredában döntött a két párt küldöttgyűlése. A pártok döntéshozó testületei arról is határoztak, hogy az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség nevet fogja viselni. Ugyanezen a néven a pártok politikai szövetséget is bejegyeztek a bíróságon, hogy a 2020-as önkormányzati választásokon már együtt indulhassanak Az EMSZ jelöltjei tíz erdélyi település, köztük két székelyföldi kisváros (Szentegyháza és Székelykeresztúr) polgármesteri tisztségét szerezték meg a tavaly szeptemberben tartott romániai önkormányzati választásokon. Az RMDSZ-szel kötött megegyezés után a decemberi parlamenti választásokon két képviselőt juttattak az RMDSZ jelöltlistáin a román képviselőházba.

A nyitóképen: Mezei János (b) és Csomortányi István (j), az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnökei sajtótájékoztatót tartanak Kolozsváron. Fotó: MTI/Kiss Gábor

(MTI)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2021. december 11. 07:03
A nagy ájrópai unijóban nem írhatja fel a nevét magyarul egy erdélyi magyar párt , elmegy ám az összes bal- f@sz a pécsába, ebbe léptünk bele , minek???????
Dénia
2021. december 10. 18:58
Fel kell oszlatni mindkét pártot hivatalosan, aztán megalakítani az egyet. Hivatalosan.
Akitlosz
2021. december 10. 18:17
Hatalmi harc áll a bírósság döntése miatt. Magyarországon sem engedte elindulni a bíróság a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot a választáson 2014-ben, a nevére hivatkozva. Mivel ma is az ugyanaz a párt neve és már elindulhat a választáson, így nyilvánvaló, hogy a bíróság "tévedett", azaz szándékosan szabotált. Romániában az a politikai hatalmi érdek, hogy a magyarok megosztottak legyenek több pártban, ezért döntött így a bíróság.
Silcon
2021. december 10. 17:43
Betiltották az összes angol nyelvű bejegyzést is? Mert akkor diszkrimináció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!