Súlyos katasztrófahelyzetet hirdettek Kentuckyban a tornádók miatt

2021. december 13. 07:04

A halálos áldozatok száma száz fölött van, a pusztítás mértéke rettenetes a jelentések szerint.

2021. december 13. 07:04
null

Súlyos katasztrófahelyzetet hirdetett Joe Biden amerikai elnök Kentucky államban a tornádók pusztítása miatt vasárnap. Ezt a Fehér Ház közleményben tudatta. A lépés lehetővé teszi, hogy az állam további szövetségi támogatásban részesüljön. Szövetségi forrásokra tarthatnak igényt a tornádó által érintett emberek Caldwell, Fulton, Graves, Hopkins, Marshall, Muhlenberg, Taylor és Warren megyében – olvasható a közleményben. A szerencsétlenül jártak többek között ideiglenes lakhatásukat, otthonuk helyreállítását és a biztosító által nem rendezett károkat tudják finanszírozni a segélyből. Joe Biden korábban szövetségi katasztrófahelyzetnek minősítette a pusztítást, de így Kentucky legfeljebb ötmillió dollárra számíthatott a washingtoni kormánytól az amerikai szövetségi katasztrófavédelmi hivatal (FEMA) weboldalán olvasható információk szerint.

Súlyos katasztrófahelyzet esetén ennek az összegnek nincs felső határa,

a szövetségi támogatásokba pedig egyebek között az állami infrastruktúra helyreállítása is beletartozik.    

„Vannak helyek, amelyek egyszerűen eltűntek”

A demokrata párti Andrew Beshear, Kentucky kormányzója a CNN hírtelevíziónak vasárnap este azt nyilatkozta: jóllehet egyelőre nem tudják, hányan vesztették életüket a tornádókban, a halálos áldozatok száma nagy valószínűséggel száz fölött van, és még mindig rengeteg eltűntet keresnek. „A pusztítás mértéke rettenetes” – tette hozzá, kiemelve, hogy több mint ezer ház semmisülhetett meg a katasztrófában. „Vannak helyek, amelyek egyszerűen eltűntek. Úgy értem,

– fogalmazott. Vasárnap a középnyugati tagállamba látogatott Alejandro Mayorkas szövetségi belbiztonsági miniszter is, aki leszögezte: a szövetségi kormány minden tőle telhető segítséget megad a helyi hatóságoknak és mentőcsapatoknak. Vlagyimir Putyin orosz elnök együttérzését fejezte ki a természeti katasztrófa miatt.    

A péntekről szombatra virradóan lecsapó tornádók a legnagyobb pusztítást a Kentucky délnyugati vidékén fekvő, alig több mint tízezer lakost számláló Mayfield városkában végezték, ahol megrongálódott a tűzoltóság épülete és beomlott egy gyertyagyár teteje is, a romok alatt pedig sokan életüket vesztették. Halálos áldozatokat követeltek a tornádók Arkansas államban is, Illinois déli részén, Edwardsville térségében pedig a heves viharok következtében beroskadt az Amazon internetes kereskedőcég logisztikai központjának tetőszerkezete, és többen meghaltak. A tornádók az Egyesült Államok öt tagállamában pusztítottak.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Tannen Maury

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. december 13. 13:33
1944-ben a mi házunk is így nézet ki a Szabolcs utca 36-ban az amerikai bombázás után. Sajnos ateista vagyok így nem mondhatom, hogy Isten nem ver bottal, mert a végén még azt hinnék az amerikaiak, hogy Isten hívő vagyok. Nem szeretném tévedésbe ejteni őket.
Igazságpárti
2021. december 13. 13:10
A képek általában hamisak és a helyi lakók nem tudnak a tornádóról (kivéve azt a 2-t, aki a kameráknak nyilatkozik). Lényegében FN, arra szolgál, hogy a fingójoe megítélésén javítson.
Laudaricus
2021. december 13. 11:00
Ha a fenti képen látható négyszintes házhoz hasonló többszintes építmények voltak, akkor tartok attól, hogy az áldozatok száma nem százon felül, hanem ezren felül lesz... Borzasztó... Ülsz rettegve a szobában a TV előtt vagy az ágy alatt, és akkor egyszer csak az üvöltő forgószél megérkezik, szétszedi a házat és a faszilánkos, szegekkel, üvegszilánkokkal, emberekkel teli házturmixot felszippantja...
nick89
2021. december 13. 09:55
https://kuruc.info/r/2/237306/ Közben a mi nagy vezéreink biztonságát akkora hadsereg vigyázza, mint az ideiglenesenhazánkbanállomásozóké
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!