Véget ért a tizenharmadik ebolajárvány Kongóban

2021. december 17. 09:04

A tizenharmadik járványban tizenegy ember fertőződött meg, közülük hatan elhunytak.

2021. december 17. 09:04
null

Véget ért a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén október elején kitört, az afrikai ország történetében immár tizenharmadik ebolajárvány – jelentette be csütörtökön a kongói egészségügyi minisztérium.

A járvány legutóbbi hulláma Észak-Kivu tartományban ütötte fel a fejét. Tizenegy ember fertőződött meg, hatan közülük elhunytak a kórban.

Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) afrikai regionális igazgatója szerint a kongói egészségügyi hatóságoknak sikerült „megfékezniük a tömeges fertőzéseket és ezzel életeket mentettek”. Hozzátette, hogy az egészségügyi szakemberek minden egyes kitöréssel kulcsfontosságú tapasztalatokat szereznek, illetve alkalmaznak a járvány elleni küzdelemben.

Az egészségügyi hatóságok több mint 1800 embert oltottak be a Merck gyógyszeripari cég nemrég engedélyeztetett, ebola elleni ERVEBO oltóanyagával. A WHO közlése szerint a járvány legutóbbi hulláma a kutatások szerint nagy valószínűséggel a 2018-2020-as járványhoz köthető tekintettel arra, hogy az ebola vírus még sokáig fertőző lehet egy gyógyult ember szervezetében.

(MTI)

Nyitókép: Illusztráció. Seros MUYISA / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Párhuzamos különvélemény
2021. december 17. 13:27
Jakab Péter: Orbán járványkezelése megbukott. Már Kongó is beelőzi Magyarországot! Ők már a 13. hullámnál járnak, mi még csak a 4.-nél!
fogas paduc
2021. december 17. 09:50
Az ebola nem tudna a mi kultúránkban terjedni. Ott Afrikában a halottakat a temetés előtt illik össze-vissza csókolgatni, ami egy vérzéses láz esetén nem túl praktikus. Persze, még egy kis migráltatás, s nem lesz igazam.
szodabár
2021. december 17. 09:38
Köszönjétek Billgeci bácsinak. Majd küld mást helyette.
nick89
2021. december 17. 09:22
A NER szerintetek is egy bűnözésre létrehozott szervezet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!