Veszélyben az új cseh kormány, Zeman nem fogad el egy minisztert

2021. december 10. 14:44

Az új miniszterelnök az alkotmánybírósághoz fordul.

2021. december 10. 14:44
null

A cseh államfő nem hajlandó külügyminiszterré kinevezni Jan Lipavskyt, a Kalózpárt jelöltjét. Milos Zeman kifogásolja, hogy Lipavskynak nincs felsőfokú végzettsége, illetve, hogy tartózkodóan viszonyul Izraelhez és a visegrádi négyekhez – derül ki abból a közleményből, amelyet Jirí Ovcácek elnöki szóvivő pénteken hozott nyilvánosságra az elnöki hivatal honlapján. Milos Zeman úgy véli: az alkotmány nem írja elő számára, hogy kötelező módon elfogadjon minden javaslatot, amelyet előterjesztenek neki – olvasható a közleményben. Az elnöknek néhány más miniszterjelölt ellen is kifogásai vannak, de azokat hajlandó kinevezni.

Petr Fiala, kinevezett miniszterelnök már szerdán bejelentette: panasszal fordul az alkotmánybírósághoz és az államfői jogkörök tisztázását fogja kérni a testülettől, amennyiben Milos Zeman nem nevezi ki az általa javasolt összes személyt miniszternek.

(MTI)

 

Nyitókép: Ondrej Deml / CTK / POOL / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2021. december 13. 13:41
Jó kis "kalóz" aki a V4 helyett a mainstreamhez dörgölődzik. Micsoda röhej, a kalóz, aki szalad kinyalni a mainstream seggeket.
Vikijo
2021. december 12. 11:20
Ez minden országban egy súlyos dilemma, ha az államfőt direkt választják mint Zemant akkor tényleges hatalommal kell rendelkeznie. Ha nem direkt választják és még hozzá nem köztiszteletet kiérdemelt semleges ember akkor viszont biztosan aláíróautomata bohóccá válik.
zakar zoltán béla
2021. december 10. 21:10
Bírom!
zakar zoltán béla
2021. december 10. 21:09
Zeman f gyerek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!