Miheil Szaakasvili állapota egyre romlik, börtönkórházba szállították

2021. november 08. 17:40

Börtönkórházba szállították a georgiai Rusztavi börtönében éhségsztrájkot folytató Miheil Szaakasvili volt elnököt állapotának rosszabbodása miatt – közölte hétfőn a georgiai igazságügyi minisztérium különleges büntetés-végrehajtási szolgálata.

2021. november 08. 17:40
null

A tájékoztatás szerint Rusztaviból a Tbiliszi határában található Gldani börtönkórházába került az október elsején őrizetbe vett politikus, aki ellen jelenleg egyebek között illegális határátlépés vádjával folyik eljárás. Egy orvosi tanács javasolta hétfőn az igazságügyi minisztériumnak Szaakasvili átszállítását megfelelő egészségügyi intézménybe.    

Giuli Alaszanija, Szaakasvili anyja, nem sokkal korábban újságíróknak arról számolt be, hogy fiát helikopterrel a rusztavi börtönből ismeretlen helyre szállították.    

Szombaton mintegy háromezren tüntettek a rusztavi fegyintézet előtt Szaakasvili szabadon engedését követelve. Az ellenzék azt követelte, hogy a politikust helyezzék át egy civil kórházba, máskülönben hétfőre nagyszabású tiltakozó akcióba lépnek.Szaakasvilit október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet, a második helyen Szaakasvili ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett. Szaakasvili politikai fogolynak tartja magát, és őrizetbe vétele után azonnal éhségsztrájkot kezdett.    

Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as georgiai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Georgia államfője.

Számos fontos reformot hajtott végre, de elnöksége idején, 2008-ban, hazája vereséggel végződő villámháborút vívott Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után elhagyta az országot. Hazájában négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született: 2018 januárjában három év börtönre ítélték, fél évvel később pedig egy másik bűnügyben hat év börtönt kapott. Irakli Garibasvili miniszterelnök leszögezte, hogy Szaakasvili le fogja tölteni teljes börtönbüntetését

(MTI)

Fotó: Alexey Vitvitsky / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. november 09. 11:41
Mi a hír?
Gyikó István
2021. november 08. 23:07
Az ilyenfélékkel ezszokott történni!...
MayorAnna
2021. november 08. 19:15
Most ez a fickó grúz, vagy georgiai? - mer' én a g r ú z i a i Szuhumiban töltöttem néhány szép napot...
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2021. november 08. 18:18
Kár lenne érte, kiváló ügynök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!