Uniós szóvivő: Az EU feketelistára helyezné a migránsokat szállító légitársaságokat

2021. november 11. 16:09

A szóvivő szerint az EU megvizsgálja azokat a jogi eszközöket, amelyek révén feketelistára lehet helyezni a migránsokat Fehéroroszországba szállító légitársaságokat.

2021. november 11. 16:09
null

Az EU megvizsgálja azokat a jogi eszközöket, amelyek révén feketelistára lehet helyezni a migránsokat Fehéroroszországba szállító légitársaságokat – jelentette ki csütörtökön Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján.

Az EU számára nyilvánvaló, hogy a szankciók jelentik a helyes választ a fehérorosz rezsim lépéseire

és gyakorlati intézkedéseinket összehangoljuk az Egyesült Államokkal” – tette hozzá.

A szóvivő tájékoztatott arról is, hogy a lengyel vezetés felkéréséére az Európai Rendőrségi Hivatal embercsempészeti szakértői fogják segíteni a válság kezelését a lengyel-fehérorosz határon. Az Oroszországból érkező gáztranzit leállításával kapcsolatos fehérorosz fenyegetésekről szólva Spinant elmondta: „a minszki rezsim először az embereket, most pedig a gázt használja fel nyomásgyakorlásra, az EU azonban nem hagyja magát megfélemlíteni”.

A szóvivő Ursula von der Leyennek, a testület elnökének szavaira emlékeztetve reményét fejezte ki, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök képes meggyőzni a fehérorosz rezsimet arról, hogy hagyjon fel a hibrid támadásokkal. A határvédelemmel kapcsolatos újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette:

az EU jelenlegi hosszú távú költségvetésben 6,4 milliárd eurót fordít a határok védelmére, háromszor annyit, mint korábban.

Hozzátette: az uniónak az az álláspontja, hogy falakat és drótkerítéséket nem finanszíroz. Tagállami hatáskörbe tartozik a határellenőrzés elvégzése, a tagországok eldönthetik, hogy ezt milyen módon teszik. A bizottság nem zárja ki a fizikai határzárak használatát, de azt a nemzeti büdzséből kell finanszírozni – szögezte le.

Adalbert Janz migrációs ügyekben illetékes uniós szóvivő arról beszélt, hogy a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet alapvetően nem migrációs, hanem Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök vezetése által előidézett mesterséges válság. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy „ha jelenlegi helyzet nem is, de a tagállamok által remélhetőleg minél gyorsabban elfogadott és végrehajtott új uniós menekültügyi csomag fordulópont hoz a migráció kezelésével kapcsolatban az EU-ban”.

(MTI)

Nyitókép: Grodno, 2021. november 11.
Az Európai Unióba igyekvő migránsok tábortűz körül melegednek a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 11-én. November 8-a óta több ezer migráns közelítette meg a lengyel határt a fehérorosz oldalról, majd a határkerítést áttörve próbáltak lengyel területre jutni, ezért Lengyelország a határt már védő rendőrök és határőrök mellé 15 ezer katonát is kivezényelt. Az uniós országok azzal vádolják Minszket, hogy szándékosan gerjeszti a válságot.
MTI/AP/BelTA/Ramil Naszibulin

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2021. november 13. 15:14
Tehát náluk is volt egy láthatatlan akarat, akiknek engedelmeskedtek. Valami otthoni dolgokkal pórázon tartották őket a hitelezőik, különben sajátjuknak tekintették volna a zsákmányt. Valami ilyen lehet a migránsokkal is.
brekker
2021. november 13. 14:58
@nyugalom Nem különösebben tanítják, de a konkvidisztátorok is folyton el voltak adósodva, dacára a sok zsákmánynak.
brekker
2021. november 13. 14:50
Lukasenka már lépett. Az EU-nak még beletelik pár kanyarba.
nyugalom
2021. november 12. 11:48
A csorok helyett ki fizeti a csempeszeket, taxikat? Az otthoniak, akiknek majd nyugatról akarjak küldeni a penzt? Papirok nelkül a legujabb telefonokkal, uj cipőben, ruhaban nagyon sokan! Honnan?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!