Hollandiában rekordideje húzódnak a kormányalakítási tárgyalások

2021. október 29. 11:23

226 nap.

2021. október 29. 11:23

Hollandiában immáron 226 napja folynak a kormányalakítási tárgyalások, amire még nem volt példa az ország második világháború utáni történetében – írta az NlTimes hírportál a holland parlament adataira hivatkozva pénteken.

Patthelyzet

A parlamenti választásokat 2021. március 17-én tartották Hollandiában. Az első helyen a Mark Rutte kormányfő vezette jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) végzett, 35 mandátumot szerezve a törvényhozás 150 fős alsóházában, így megkapta a kormányalakítás lehetőségét. A VVD, a baloldali 66-os Demokraták (D66), a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) és a Keresztény Unió (CU) koalíciós tárgyalásai csak október elején kezdődtek meg. Ezt megelőzően a kormányalakítási egyeztetések vezetésére felkért képviselők hónapokig küszködtek, hogy tárgyalásra bírják a feleket. A helyzetet nehezítette a Mark Rutte személye körül kialakult bizalmatlanság is. Amikor már úgy tűnt, új választásokat kell kiírni, a D66 megtörte a patthelyzetet azáltal, hogy

mégis elfogadta a CU részvételét a kormányalakításban.    

Nincs együttműködés a Szabadságpárttal

A parlamentbe bekerült főbb pártok mindegyike határozottan kizárta az együttműködés lehetőségét a választásokon harmadik legtöbb mandátumot szerző radikális, bevándorlásellenes Szabadságpárttal – írta az NlTimes. Nem ez az első alkalom, hogy Mark Rutte igen hosszú idő alatt tud kormányt alakítani. A 2017 márciusi választások után 208 nap telt el, mire létrejött a koalíció, és 225 nap, mire be is iktatták a kormányt – emlékeztetett a lap. A 2010 óta kormányzó Mark Rutte kabinetje az év elején lemondásra kényszerült a gyermektámogatási segély körül kialakult, nagy port kavaró botrány miatt.

A márciusban tartott választásokat mégis a VVD nyerte: a párt kettővel több mandátumot szerzett, mint a 2017-es parlamenti választásokon.

A Sigrid Kaag által vezetett D66 végzett a második helyen 27 mandátummal. Harmadik lett a Geert Wilders nevével fémjelzett, ellenzékben lévő, bevándorlásellenes Szabadságpárt, amelynek jelöltjei 17 helyet kaptak a holland törvényhozásban. Sikeres kormányalakítás esetén Mark Rutte immár a negyedik miniszterelnöki mandátumát kezdheti meg, és ő lesz Hollandia leghosszabb ideje hatalmon lévő kormányfője.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. október 29. 18:44
A matematikában van olyan, hogy sejtés. Ami nem bizonyíthat mat. eszközökkel, de mégis mindig úgy van. Lehet, hogy nem is kell se kormány, se parlament egy népnek. Továbbmegyek. Lehet hogy nép se kell?
apika2
2021. október 29. 15:33
A lényeg, hogy ez semmiféle jogállamisági, demokratikus jogot nem sért. Hiszen csak húzódik a kormányalakítás... Bezzeg, ha a járványügyre hivatkozva a magyaroknál, rendkívüli jogtend van... Az gáz ..
Istók3
2021. október 29. 13:15
Rutte nyert, Hollandia vesztett.
Barna Kutya
2021. október 29. 13:01
Ha így haladnak a tárgyalások, már készülhetnek a következő választási kampányra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!