Európai Bizottság: a nőgyűlöletnek és a nők elleni uszításnak bűncselekménynek kell minősülnie

2021. október 04. 22:28

Fideszes EP-képviselő szerint elszomorító, hogy hogy az Európai Parlament a családon belüli erőszak súlyos problémáját használja fel ideológai céljainak elérésére és és lopakodó hatáskörbővítésre.

2021. október 04. 22:28
null

Az Európai Bizottság a közeljövőben bemutatandó jogszabályjavaslata azt szorgalmazza, hogy a nőgyűlölet, a nők elleni uszítás, illetve a nők ellen elkövetett online erőszak Európa-szerte bűncselekménynek minősüljön – jelentette Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos hétfőn az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének a kapcsolati erőszak nőkre és gyermekekre gyakorolt hatásáról szóló jelentéssel kapcsolatos vitában.

Dalli hangsúlyozta: az új jogszabálytervezet célja az Isztambuli Egyezmény megvalósítása, a kapcsolati erőszak felszámolása. Az EU feladata, hogy minden áldozatnak, különösképpen a nőknek és a gyermekeknek segítséget nyújtson – hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a felügyeleti jog több esetben problémákat vet fel, amennyiben azt az erőszakos szülő kapja, így annak tragikus következményei lehetnek a gyermekre nézve.

Mint mondta, az európai uniós családjog átdolgozott változata, amely augusztus elején lépett hatályba, felülvizsgálja a határokon átnyúló felügyeleti kérdéseket, továbbá azt célozza, hogy az illetékes családjogi hatóságok szorosabban működjenek együtt, a kapcsolati erőszak felszámolás a érdekében.

A magyar kormány véleménye az ügyben

A plenáris vita során Schaller-Baross Ernő fideszes EP-képviselő hangsúlyozta:

elszomorító, hogy az Európai Parlament a családon belüli erőszak súlyos problémáját használja fel ideológai céljainak elérésére és lopakodó hatáskörbővítésre”.

„A magyar kormány tíz éve folyamatosan fejleszti a kapcsolati erőszak megelőzési és áldozatsegítési rendszerét. Az Isztambuli Egyezmény számos esetben gyengébb szabályokat határoz meg, mint a Magyarországon már meglévő jogi eszközök. Csak a határozott és következetes nemzeti szintű fellépés segíthet a partnerkapcsolati erőszak elleni küzdelemben” – húzta alá Schaller-Baross Ernő.

Hozzátette: a családon belüli erőszak elleni fellépés célja támogatandó, ezért a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja tartózkodó szavazatával elzárkózik attól, hogy

egy olyan jelentést támogasson, amely egy ilyen komoly témát csak ürügyként használ fel.

Járóka Lívia a Fidesz sajtóközleményében kiemelte: „a jelentés nyelvezetében nem tekinthető tisztán joginak, valós üzenetek helyett ideológiai tartalommal bír.” Az Európai Parlament baloldali többsége ismételten kiforgat egy mindenki számára fontos ügyet: kinyilatkoztatásra szorgalmaz és politikai eszközként tekint a nők és gyermekek ellen elkövetett erőszakkal szemben vívott harcra, valós cselekvési tervek és a helyi jógyakorlatok befogadása helyett – húzta alá.

Hozzátette: bebizonyosodott, hogy az Isztambuli Egyezmény nemhogy kimagasló eredményeket és áttörést nem hozott, de bizonyos esetben csak nehezítette a gyors segítségnyújtás lehetőségét. Így nem az a kérdés, hogy ratifikálunk-e egy ideológiailag elfogult egyezményt, hanem hogy képesek vagyunk-e eredményesen küzdeni az erőszak ellen. „Nemzeti hatásköreink sérelme nem megengedhető, főleg nem a családjog területén. Magyarország számára kiemelt fontosságú a családvédelem és így az erőszak elleni hathatós fellépés is.

E területből nem engedünk és nem is engedhetünk” – fogalmazott Járóka Lívia.

Az Európai Parlament plenáris ülése kedden szavaz a jelentésről.

(MTI)

Nyitókép: Isztambul, 2021. július 1.
Tüntető nők tiltakoznak Isztambulban 2021. július 1-jén, az ellen, hogy Törökország márciusban kilépett a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott Isztambuli Egyezményből.
MTI/EPA/Sedat Suna

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
The trasher
2021. október 05. 20:27
A férfigyűlölet és uszítás az jogos igaz? Francba az egész Bizottsággal! Idióták, szarkeverők.
crydog
2021. október 05. 16:21
Oké, akkor férfigyűlölet és a férfiak elleni uszítás is minősüljön annak. Már csak a nemek közti egyenlőség nevében, aminek ezek a nőknek mondott biodíszletek olyan nagy szószólói.
nempolitizálok
2021. október 05. 15:08
A nők elleni folyamatos megfélemlítés és erőszak bűncselekmény? Mert Donáth lényegében megúszta.
Almassy
2021. október 05. 12:22
A genderisták újabb próbálkozása a hatalomért az emberek felett, jóember-álruhában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!