A lengyel szenátus visszadobta a lengyel kerítés-törvényt

2021. október 27. 22:10

Több módosítással visszaküldte szerdán a lengyel szenátus a szejmnek a lengyel-fehérorosz határon létesített akadály megerősítéséről szóló törvényt.

2021. október 27. 22:10
null

A lengyel szejm (alsóház) október közepén gyorsított eljárásban szavazta meg és a szenátushoz továbbította a lengyel-fehérorosz határon erősödő migrációs nyomás leállítását célzó különtörvény tervezetét. A szerda esti szavazás elején az ellenzéki többségű szenátus  nem hagyta jóvá a kormányfrakció javaslatát a tervezet módosítások nélküli elfogadására, de leszavazta a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) javaslatát is a tervezet egészének elutasítására.    

Az ezt követő szavazásokon a szenátorok egy sor ellenzéki módosítást hagytak jóvá, végül jóváhagyták azt a döntést is, mely értelmében a tervezet módosításokkal együtt visszakerül a szejm újbóli megvitatására.    

Az utóbbi döntést a száz fős felsőházban összesen 52 szenátor támogatta, 46-an ellenszavazatot adtak le, egy honatya tartózkodott, egy nem volt jelen. A támogató szavazatokat a kormánypárti frakció tagjai adták le, valamint egyes ellenzéki, illetve független honatyák is. A hatékonyabb határvédelmet helyeslő, de a javasolt megoldások ellen egy sor kifogást emelő KO viszont nemmel szavazott.    

Az alsóházban majd a képviselők legalább felének a jelenlétében a voksok több mint ötven százalékos többségére van szükség a szenátusi módosítások esetleges elutasításához.    

A kormány által előterjesztett törvénytervezet értelmében több mint 1,6 milliárd zlotyt (több mint 125 milliárd forintot) fordítanának a Fehéroroszországgal közös határ védelmének megerősítésére. A határon már emelt két és fél méter magas, 180 kilométer hosszú  szögesdrótkerítést mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelt, faljellegű akadállyal helyettesítik. A Fehéroroszországgal határos térségben szeptembertől érvényben van a szejm által megszavazott rendkívüli állapot.

(MTI)

Fotó: Maciej Luczniewski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dr Justice
2021. november 01. 13:41
Nem véletlenül rendelték vissza tartótisztjei Tuskó Hopkins-ot (Donald Tusk) Lengyelországba, hogy irányítsa - tartótisztjei felügyelete mellett - a balos csürhe hadmozdulatait mind a parlamentben, mind az utcákon. A forgatókönyv ismerős, ha békét akarunk, mi is készüljünk a háborúra!
makám
2021. október 29. 00:30
"Az utóbbi döntést a száz fős felsőházban összesen 52 szenátor támogatta, 46-an ellenszavazatot adtak le, egy honatya tartózkodott, egy nem volt jelen. A támogató szavazatokat a kormánypárti frakció tagjai adták le, valamint egyes ellenzéki, illetve független honatyák is. " most betonozza be magát a kormánypárt 10x évre.
balbako_
2021. október 28. 07:11
Ott is vannak hazaáruló gazemberek, csak kevesebben, mint nálunk.
Cserna János
2021. október 28. 00:46
Ott is vannak árulók, de aztán majd meg kell érte fizetniük a választásokon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!