Megvonta a bizalmat Florin Citutól az egyik román kormánypárt

2021. szeptember 03. 17:43

Újabb kormányválság keleti szomszédunknál.

2021. szeptember 03. 17:43

Megvonta a bizalmat csütörtökön Florin Citu miniszterelnöktől az USR PLUS, a középső romániai kormánypárt. A párt vezető testülete az éjfél után kiadott közleményében kijelentette: támogatni fognak egy Florin Citu elleni esetleges bizalmatlansági indítványt.

Nem adják a nevüket 

Az USR PLUS országos bürója kijelentette: a szövetség soha, semmilyen kormányzás alatt nem fogja a nevét adni „a közpénzből történő rabláshoz”. A testület úgy értékelte: Florin Citu miniszterelnök politikai válságba lökte az országot. Az USR PLUS arra kérte a koalíciós partnereket, hogy vegyék tudomásul: a Citu-kabinetnek megszűnt a többségi parlamenti támogatása, és kezdjenek tárgyalásokat egy új miniszterelnökjelöltről, egy új kormány megalakításáról. „Ha az új miniszterelnökről szóló koalíciós tárgyalások nem vezetnek eredményre, az USR PLUS támogatni fog egy, a Citu-kormány elleni bizalmatlansági indítványt” – áll a hajnalban kiadott közleményben.    

A pártszövetség azt is közölte, hogy az új kormányba is a szerda este leváltott Stelian Iont jelölik igazságügy-miniszternek, akit támogatnak az igazságügyi reform folytatásában. A „közpénzből történő rablás” kifejezéssel a szövetség az Anghel Salignyről elnevezett, 50 milliárd lejes keretösszegű (3500 milliárd forint) fejlesztési programot illette, mellyel – a tervezet szerint – a helyi önkormányzatok számára nyújtana támogatást a kormány a víz-, gáz- és szennyvízhálózataik kiépítésére vagy fejlesztésére és közútjaik javítására.    

Tisztújítás a láthatáron

A programot elindító sürgősségi kormányrendelet elfogadására szerdán két alkalommal is összehívták a kormányt, ám az USR PLUS ellenszegülése miatt végül nem sikerült elfogadni a dokumentumot. Az USR PLUS bojkottálta az estére összehívott második kormányülést, többek között arra hivatkozva, hogy a kormányrendeletet nem véleményezte Stelian Ion igazságügyi miniszter, aki viszont arra hivatkozott, hogy nem kapta meg a dokumentum eredeti példányát. A meghiúsult esti kormányülés után Citu bejelentette: az igazságügyi miniszter felmentését kérte Klaus Iohannis államfőtől.

Hozzátette: nem fogadhat el Románia kormányában olyan minisztereket, akik szembefordulnak az ország modernizálásával.    

A romániai kormánykoalíciót három politikai alakulat, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) összeolvadása nyomán létrejött USR PLUS szövetség, valamint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotja. A politikusok döntéseit az is befolyásolja, hogy a PNL szeptember közepén, az USR PLUS pedig október elején tartja tisztújító kongresszusát. A PNL-ben a jelenlegi pártelnök Ludovic Orban és a miniszterelnök Florin Citu, az USR PLUS szövetségben pedig a két társelnök: Dan Barna és Dacian Ciolos is küzd a pártelnöki tisztségért.

Florin Citu román liberális párti kormányfő azt üzente pénteken a koalíciós partner USR PLUS minisztereinek, hogy mondjanak le, ha pártjuk bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kabinet ellen a parlamentben.

Felfüggesztett kormányülés

A kormányfő erről pénteken nyilatkozott azt követően, hogy a kormány fő erejét jelentő Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető testülete ismét egyhangúlag bizalmat szavazott neki. Előzőleg az USR PLUS megvonta tőle a bizalmat, és azt kérte a liberálisoktól, javasoljanak más miniszterelnököt.  A román kormányválság azt követően tört ki szerdán, hogy a kabinet Citu javaslatára napirendre tűzte az országos fejlesztési terv elfogadásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet,

amelynek elfogadásával az USR PLUS nem értett egyet.

Felfüggesztették a kormányülést, amelyet aznap este folytattak volna, de az USR PLUS miniszterei nem voltak hajlandók részt venni ezen. Ekkor Florin Citu leváltotta az USR PLUS igazságügyi miniszterét, Stelian Iont, aki nem volt hajlandó kézjegyével ellátni a sürgősségi rendeletet. Ion helyére ideiglenesen Lucian Bode belügyminisztert nevezte ki. A lépéssel Klaus Iohannis elnök is egyetértett, aki aláírta a kormányban történt változtatásokról szóló rendeletet. Ezt követően az USR PLUS kilátásba helyezte, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be a parlamentben. Döntésüket azzal magyarázták, hogy így gyorsabban kikényszeríthetik a változást a kormányban, és elérhetik Citu leváltását, ellentétben azzal, ha minisztereik testületileg lemondanának. Ebben az esetben

Citu ideiglenes minisztereket nevezhetne ki, akik 45 napig vezethetnék az így megürült tárcákat.

Komolyan gondolják

Az USR PLUS 80 törvényhozóval rendelkezik a parlamentben, ami nem elég a bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez, ezért csütörtökön a szélsőségesen nacionalista Románia Egyesüléséért Szövetséggel (AUR) folytattak tárgyalásokat, hogy megszerezzék a szükséges aláírásszámot, és beterjeszthessék a kormánybuktatást célzó indítványt. Péntek délelőtt az USR PLUS azzal fenyegette a liberálisokat, hogy komolyan gondolta tervét,

és készen áll végigvinni azt.

Péntek délutánra újabb kormányülést hívott össze Citu, ezen az USR PLUS miniszterei nem vettek részt. A román média értesülései szerint nem kizárt, hogy ezért Citu leváltja őket. Az esti órákban várhatóan a koalíciót alkotó pártok vezetői ülnek össze, hogy megvitassák a kialakult helyzetet. A román média szerint a tanácskozás után derülhet ki, hogy a felek folytatják a közös kormányzást, vagy az USR PLUS beterjeszti a bizalmatlansági indítványt a Citu-kabinet ellen. A hárompárti román kormánykoalíciónak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is tagja.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marcus Gravius
2021. szeptember 03. 18:26
Bezzeg románia.. :) Minden évben új kormány... így aztán lehet haladni egyről a kettőre... x)))
Íjász
2021. szeptember 03. 18:18
Jó az irány, csak így tovább, utolsó balkáni birodalom!
Pandaka pygmaea
2021. szeptember 03. 18:14
Ennyit a (moslék) koalíciós kormányzás(ok)ról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!