Közös hadgyakorlatot kezd jövő héten Ukrajna és az Egyesült Államok

2021. szeptember 16. 22:04

Ukrajna és az Egyesült Államok jövő héten közös hadgyakorlatot kezd Nyugat-Ukrajnában – jelentette be csütörtökön az ukrán vezérkari főnök.

2021. szeptember 16. 22:04
null

Az október 1-jéig tartó „Rapid Trident 2021” elnevezésű gyakorlaton összesen 6 ezer katona vesz részt tizenöt országból, Ukrajnán és az Egyesült Államokon kívül még több NATO-tagállamból. A cél az, hogy felkészüljenek egy nemzetközi koalíciós erő közös műveleteire – derült ki a kijevi közleményből.    

Múlt pénteken kezdődött meg a Zapad-2021 orosz-fehérorosz stratégiai hadgyakorlat, amely aggodalmat keltett a környező országokban,

mert annak egyes helyszínei a lengyel-fehérorosz határnál közel esnek az Európai Unió határához. Oroszország és Fehéroroszország fegyveres erőinek stratégiai gyakorlatait kétévente tartják. A Zapad-2021 a két ország fegyveres erői közös kiképzésének utolsó szakasza. Ukrajna fontos lépésnek tartja a nyugati partnerekkel való közös hadgyakorlatokat az ország NATO-csatlakozási folyamatában. Kelet-Ukrajnában 2014-ben robbant ki fegyveres konfliktus, miután Oroszország saját területéhez csatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, és szakadár erőket kezdett támogatni a Donyec-medencében.

(MTI)

Fotó: Anatolii STEPANOV / AFP

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyúlgerinc
2021. szeptember 23. 18:04
Amúgy a fotón ki vannak? Öreg katonák találkozója a tábori borbély előtt? Első blindre nem látok közöttük egyet sem aki az itt marhaságokat kommentelő Dr. Grünfeld Ráhelné fajtársa lenne. Gondolom azok a civil lakossággal üzletelnek a háttérben.
Varga László és akkor mi a picsa van
2021. szeptember 21. 22:41
Most I.E.D. hivatalos komcsi troll van műszakban. Mindent mocskol, ami nemzeti és magyar.
Varga László és akkor mi a picsa van
2021. szeptember 21. 22:39
Ide másolom egy augusztus 23-i orosz cikk (Ria novosztyi) magyar fordítását. Törökország figyelmeztette Oroszországot, hogy az USA olyan amerikai csapatokat telepít Görögországba, melyek egy Oroszország elleni háborús terv része. Az amerikaiak nagy mennyiségű katonai felszerelést szállítottak a görög Alexandroupolis városba a Defender Europe hadgyakorlat ürügyén. Az amerikai szárazföldi erők hatalmas mennyiségű SUV -t, tankot és helikoptert telepítettek, a tengeri flottájával együtt. Amint az USA kormánya hivatalosan indokolta, a hadfelszerelés leszállítása szükséges az USA-t fenyegető orosz fenyegetés ellen. Ugyanakkor az Alexandroupolisba telepített fegyverzet támadó, és nem védekező. Cihat Yaydzhi török admirális hangsúlyozta, hogy a régióba szállított katonai felszerelésre Görögországnak nincs szüksége, az oda telepített harckocsik és helikopterek a jövőben bárki ellen használhatók. Alexandroupolis kikötője egy amerikai bázis, ahonnan kényelmesen támadható mind Kelet-Európa, mind Oroszország. Biden Oroszország elnökét "igazi gyilkos"-nak nevezte, mert képes ellenállni a NATO-nak. A NATO-nak élő terve, hogy Oroszországot bekerítse Görögországtól a Balti-tengerig. A NATO legutóbbi, Defender Europe gyakorlata júliusban ért véget. Ez volt 25 év óta a legnagyobb, több állam, mintegy 28 ezer katonája vesz részt benne. Ezeken a manővereken támadó akciókat gyakoroltak Kelet-Európában és a balti államokban. Most pedig jön a következő.
Gyikó István
2021. szeptember 17. 22:29
Detényleg,még meddig huzogatjákn az oroszlán-,vagy inkább az oroszmedve bajszát?.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!