Calais kikötőváros képviselője szerint semmi sem állíthatja meg a migránsokat

2021. szeptember 09. 07:41

Boris Johnson szerint Nagy-Britannia rá van utalva Franciaországra az illegális migráció elleni küzdelemben.

2021. szeptember 09. 07:41
null

„Nagyban függünk attól, mit tesznek a franciák. Ennek ellenére minden lehetséges, rendelkezésünkre álló taktikát bevetünk, megakadályozva ezzel a migránsok átkelését a La Manche-csatornán” – fogalmazott a brit miniszterelnök a londoni parlamentben tartott beszédében. A kedvező időjárási viszonyok miatt

az utóbbi napokban ismét megnőtt az átkelési próbálkozások száma a forgalmas vízi úton Franciaország és Nagy-Britannia között.

Csak hétfőn 785 migráns kelt át kis csónakokkal a brit belügyminisztérium szerint. A napi rekord augusztusban volt, amikor 828 illegális bevándorlót számláltak. A BBC brit közszolgálati média összesítése szerint

az év eleje óta több mint 13 ezer illegális migráns érkezett ezen az útvonalon az Egyesült Királyságba.

Megkettőzik a francia partoknál járőröző rendőrök számát

Priti Patel brit belügyminiszter szerdán egyeztetett a migrációs kérdésről francia hivatali partnerével, Gérald Darmaninnal a G7-országok belügyminiszterei londoni tanácskozásának keretében. Az év elején London és Párizs bejelentette, hogy megállapodást ért el, miszerint megkettőzik a francia partoknál járőröző rendőrök számát. Az egyezség értelmében

a brit kormány 54 millió fonttal (22 milliárd forint) támogatja a francia hatóságok illegális migráció elleni erőfeszítéseit.

Sajtóértesülések szerint Patel azt fontolgatja, hogy nem utalja át a Franciaországnak ígért forrásokat, amennyiben nem csökken a Nagy-Britanniába tartó migránsok száma. Egy francia politikus szerint nem lehet megakadályozni a migránsok átkelését, mivel a rendőrség egyszerűen képtelen Franciaország teljes partvonalát ellenőrizni.

Nincs elég rendőr a hosszú partszakaszra

„Semmi sem állíthatja meg őket” – szögezte le BBC Radio 4 Today című műsorában Pierre-Henri Dumont, Calais kikötőváros képviselője a francia nemzetgyűlésben.  „Az a tény, hogy 300-400 kilométer partvidéket kell megfigyelnünk éjjel-nappal, és a part hosszúsága miatt szinte lehetetlen minden száz méterre kiállítani egy rendőrt” – jelentette ki Dumont.

Mint mondta, a melegebb időjárás a fő oka az átkelések sokaságának, de számos egyéb ok is van, amelyet szerinte kezelni kell. A többi között azzal érvelt, hogy a migránsok nagyobb valószínűséggel beszélnek angolul és könnyebb munkát találniuk Nagy-Britanniában annak ellenére, hogy illegálisan tartózkodnak az országban.

„Egyre több járőrünk van. A brit kormány által Franciaországnak ígért források a járőrök számát hivatottak fenntartani, amelyeket néhány hete meg is kettőztünk” – tette hozzá Dumont.

(MTI)

Nyitókép: Alberto Pizzoli / AFP

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2021. szeptember 09. 22:52
"Calais kikötőváros képviselője szerint semmi sem állíthatja meg a migránsokat" Ekkora baromságot is ritkán hallani. Meg kell változtatni a libsi jogszabályokat, az illegális szutyok nem nyújthat be menedék kérelmet, nem kaphat semmiféle segélyt és zárt őrizetben tartható amíg ki nem toloncolják az országból. Ez maximum néhány nap lehet, amíg megfelelő létszám összejön. Jaa és persze tűzparancs a határon az ellenszegülő, menekülő migránsok ellen.
Reszelő Aladár
2021. szeptember 09. 21:17
Akik Nagy-Brittaniába akarnak szökni, azokat Franciaországban is üldözik azok, akik miatt a hazájukból el kellett menekülniük. Hol az EU ilyenkor, hogy fellépjen a franciaországi üldöztetések ügyében?
u.cserkész
2021. szeptember 09. 10:55
Ha "lehetetlen megállítani őket" akkor fiúk kezeket fel, lányok lábakat szét. Azért én tudnék/nák módszert a megállításra. Csak egy példa: néhány Búvár Kund és nem jönnek a csónakok..
Párhuzamos különvélemény
2021. szeptember 09. 10:38
Ne számolgassák őket, hanem térítsék jobb útra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!