Megvédené a texasi nők „abortuszhoz való jogát” Biden igazságügyi minisztere

2021. szeptember 07. 20:54

Nem tűrnek el erőszakot azokkal a „nőkkel és más személyekkel” szemben, akik „reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz” akarnak hozzáférni – közölte Merrick Garland. Az abortuszklinikák meg perlik a törvényt.

2021. szeptember 07. 20:54
null

Merrick Garland, amerikai szövetségi igazságügyi miniszter közleményben ígért védelmet a texasi abortusztörvénnyel szemben és bejelentette, hogy  „sürgősen” keresik a módját, hogyan lehet fellépni e törvény ellen.  

A tárcavezető úgy fogalmazott: a minisztérium „meg fogja védeni azokat, akik hozzá akarnak férni a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz, vagy biztosítani akarják e szolgáltatásokat”. Garland az erre vonatkozó szövetségi törvényre hivatkozott, amely garantálja a szabad hozzáférést bármely egészségügyi intézményhez.

A miniszter leszögezte: az általa irányított tárca

a szövetségi rendfenntartó erőket is kirendeli, amennyiben terhesség-megszakítást végző intézményt megtámadnának.

„Nem tűrünk el erőszakot azokkal szemben, akik reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz akarnak hozzáférni, vagy ezeket biztosítják” – fogalmazott.

„Nők és más személyek”

Bejelentette azt is, hogy az egészségügyi tárca szakemberei éjt nappallá téve dolgoznak azon, hogy megteremtsék a jogi feltételeket a texasi törvény elleni fellépéshez, és ezzel – mint fogalmazott – „a nők és más személyek alkotmányban garantált jogainak, köztük az abortusz jogának” biztosításához. 

Eközben a Breitbart hírportál arról számolt be, hogy a texasi Fort Worth nagyvárosban

a törvény keddi hatályba lépése előtt egy abortuszklinikán 17 óra alatt 67 terhességet szakítottak meg. 

Garland azt követően adta ki a közleményt, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elutasította az abortusz támogatóinak közös sürgősségi beadványát a művi terhességmegszakítás tilalmának felfüggesztéséről.

A texasi törvényhozás a terhesség hatodik hetétől – az első szívhangoktól – tiltja a magzatelhajtást. 

A Greg Abbott republikánus kormányzó által aláírt törvény felhatalmazást ad a magánszemélyeknek, hogy polgári pert indítsanak bárki ellen, aki megsérti a törvényt, és „segíti vagy támogatja” az abortuszt a terhesség hatodik hete után.

Az új törvény nagy valószínűséggel sok klinikát kényszerítene bezárásra. A Planned Parenthood (Tervezett Szülőség) nevű, New York-i székhelyű, és szerte az Egyesült Államokban úgynevezett abortuszklinikákat működtető nonprofit szervezet, más egészségügyi szolgáltatókkal és orvosokkal közösen még júliusban megtámadta a törvényt a texasi főváros, Austin szövetségi bíróságán, azt állítva, hogy az megsérti az abortuszhoz fűződő alkotmányos jogot.    

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Merrick Garland igazságügyi miniszter, AFP/Mandel Ngan

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2021. szeptember 21. 09:17
Egyéni szabadságjogok vs közérdek.
Thorin
2021. szeptember 08. 10:37
"reproduktív egészségügyi szolgáltatás" Legfeljebb azon könyvekben és azon könyvek megvalósításáért küzdők szerint lehet az aburtusz reproduktív szolgáltatás, ahol a rabszolgaság szabadság. A háború pedig béke.
néhai Ch.Pilot
2021. szeptember 08. 10:10
"... a szövetségi rendfenntartó erőket is kirendeli, amennyiben terhesség-megszakítást végző intézményt megtámadnának." Hol is van szó a terhesség-megszakító intézmények elleni erőszakos fellépésről a törvényben? Avagy következik-e ilyen cselekedet a törvényből? Nem. Tehát Garland egy nem létező erőszak ellen ELSŐKÉNT alkalmazna erőszakot, mint a BLM mozgalom és minden fasiszta mozgalom a világon.
aaabbbccc
2021. szeptember 08. 09:16
hat a legfelsobb birosag donteset meg a kormany sem irhatja felul
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!